Hrvatski radio

Radio Zadar

14:52 / 07.12.2015.

Autor: Ana Dobrović

Tradicija koja se njeguje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zanimanje za pomorska zvanja ne slabi. U Ražancu i okolnim mjestima, pomorstvo je tradicija koja se nastavlja. Mladi naraštaji, pored stjecanja novih znanja u školskim klupama, njeguju pomorsku i kulturnu baštinu tradiciju svoga mjesta.

Njihovi djedovi, očevi, stričevi, uglavnom, iz svake kuće, kažu, barem po dvojica, plovili su ili plove dalekim morima. S morem se raste, i nastavlja život. A počinje od malih kaića.

To je od dida kaić, bio je u raspadu, šest mjeseci vanka, i onda smo ga obnovili....25,12- A tribalo je par dasaka i mandira prominiti i i šijolu, daska na kolumbi, tribalo je malo truda dat isto. - kaže Niko Lukić.

Zajedno s prijateljima, i kolegama iz razreda, sve je lakše, jer svima more jednako znači. Vezani su i uz mjesto, aktivni u mjesnom KUD-u, a kad zatreba, povremeno i zvone. No, zvonik u Ražancu, nije poput drugih zvonika.

Zbog bure, prije je tu bio zvonik gore, i palo je, 1914., zbog bure i završilo je tamo negdi, i onda su Ražančani napravili ovaj zvonik, niži je, od tih zvona se rastalio metal i napravila ova zvona. - objašnjava Lukić.

Volimo održavat tradiciju, što su našu stari održavali prije 500 godina, ne bi bilo dobro da sve to propadne, da ne ispadne da nema nikog u selu. - govori Marko Miočić.

Slivnica, kao i Ražanac, mjesto pomoraca, nije daleko. Budući pomorci, koriste slobodne trenutke, za svoja morska druženja.

Dosta je pomoraca ? - Je, ima ih dosta, i sad ove godine, 2 razreda brodostrojara su uveli, zato jer su traženi. - govori Dominik Brkljača.

Svi oni iz okolnih sela, idu u Pomorsku jer je to tradicija, tu tradiciju nastavljamo i nadamo se da će to tako i ostati. - objašnjava Lucijan Brkljača.

Pravo je zadovoljstvo i sreća. za jedno mjesto kao što je Ražanac, da postoje mladi ljudi, koji su zainteresirani za očuvanje te nematerijalne baštine. - kaže Jere Bilan , profesor Pomorske škole Zadar.

Školske klupe Pomorske škole, daju im potrebno znanje, kako bi uspješno zaplovili na odabrani životni put.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.