Hrvatski radio

Radio Zadar

Tradicijski ribolov proglašen kulturnim dobrom

10.11.2016.

13:48

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski tradicijski ribolov proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom. Odlučeno je to na sjednici Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture, a na prijedlog Otočnog sabora, Konzervatorskog odjela u Zadru i Sveučilišta u Zadru.

Svi se nadaju da će ova odluka pridonijeti da se žitelji otoka i priobalja mogu baviti ribolovom kao što su to radili i stoljećima prije.

Barba Šime provjerava stanje u ražanačkom portu. Većina je brodica na vezu. Kako i ne bi kad legalno ne mogu ići na ribe.

ŠIME MILETUĆ MAJIN, mali ribar: Ja nisam bio dvije godine na moru, ali da mali ribolov mora se ići. Da to nije u redu da na Brisel diktira da ne možemo uhvatiti dvije kile ribe za familiju.

Iako Brisel to nije tražio, u pristupnim procesima pregovarači jednostavno nisu upisali mali ribolov. Šime se nada da će jednog dana ipak moći isploviti.

Ovo je naša povijest to je hranilo sve naše ljude ne samo u Ražancu nego u cijeloj Dalmaciji. - dodaje Šime.

Kako bi se greška ispravila, uključio se Otočni sabor koji je zajedno sa Sveučilištem u Zadru predložio da se mali ribolov, ako već nije uvršten, zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro.

DENIS BARIĆ, predsjednik Otočnog sabora: To je cijela jedna greška u procesu, a sad je prva stepnica da se oglasi uprava za ribarstvo, pa ministarstvo i da sde krene prema Europskoj Komisiji.

Za to vrijeme Barba Šime i mnogi njegovi kolege su na čekanju.

Cijeli proces traje dvije godine, ali se nadamo da bi možda moglo i ranije. - kaže Denis Barić.

A dotada će kaići biti na suhom vezu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.