Hrvatski radio

Radio Zadar

Tradicijski ribolov proglašen kulturnim dobrom

23.12.2016.

13:21

Autor: V. Šetka/S.J.Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lijepa vijest za naše male ribare. Ministarstvo kulture donijelo je Rješenje kojim su Tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

To nam je službeno potvrđeno iz Ministarstva kulture. Sljedećim korakom će Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede rješenje dostaviti Europskoj komisiji, koja bi shodno tome trebala mijenjati Mediteransku uredbu. Bude li sve išlo prema planu, mali ribari ponovno bi lakše mogli na more.

Odgovor Ministarstva kulture prenosimo u cijelosti:

Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, prema preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, na sjednici održanoj 8. studenoga 2016. godine utvrdilo je da Tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu imaju svojstvo kulturnog dobra.

Rješenjem Ministarstva kulture od 16. prosinca 2016. godine nematerijalno kulturno dobro Tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na Listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6869.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.