Hrvatski radio

Radio Zadar

Tragom preporuka: Đački dom osigurao potpunu zaštitu svojim korisnicima

18.09.2020.

13:09

Autor: Filip Matijević

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Foto: - / -

U Srednjoškolskom đačkom domu Zadar 36 zaposlenika trenutačno brine o 236 učenika. Ta brojka će se i povećati kada im se početkom listopada pridruži još i 46 studenata. Ali ravnatelj Doma, Stipica Radoš, ističe da su najnovije upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dočekali potpuno spremni.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za rad studentskih i đačkih domova s obzirom na epidemiju Covid-19. Ti domovi su s razlogom pod povećalom jer su njihovi korisnici iz različitih sredina, pohađaju nastavu na različitim lokacijama i time predstavljaju potencijalno rizična mjesta.

Ključni dijelovi uputa su: zabrana posjeta, pojačana higijena – pogotovo u zajedničkim prostorijama i što manje osoba u istoj sobi. Mi smo provjerili kakvo je stanje u zadarskom đačkom domu.

U Srednjoškolskom đačkom domu Zadar 36 zaposlenika trenutačno brine o 236 učenika. Ta brojka će se i povećati kada im se početkom listopada pridruži još i 46 studenata. Ali ravnatelj Doma, Stipica Radoš, ističe da su najnovije upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dočekali potpuno spremni. Sve je, kaže, osigurano i funkcionira:

Obvezno je nošenje maski i dezinficiranje ruku, imamo dvije sobe za moguću samoizolaciju. Što se tiče prehrane, imamo dosta velik restoran pa smo napravili za svaki kat točno određena mjesta na kojima učenici sjede. Nadalje, sva djeca nose maske, a svako jutro svaki učenik mjeri temperaturu. Što se tiče sanitarnih čvorova, jedan čvor koriste učenici iz jedne ili maksimalno dvije sobe. 

Među uputama Zavoda je i ona da se pokuša organizirati da u sobama borave učenici iz istog razrednog odjela ili iz što manje razrednih odjela. To je, kaže Radoš, vjerojatno neizvedivo ijednom domu u Hrvatskoj, ali je učinjen maksimum:

U potpunosti poštivati ovu preporuku je skoro pa nemoguće jer je ovo i muški i ženski dom. Ali mi smo u tome uspjeli u otprilike 80 % slučajeva jer imamo uglavnom dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Posebno je ponosan, zaključuje Radoš, što se svi korisnici Doma u potpunosti pridržavaju uputa i time zaposlenicima itekako olakšavaju brigu o sigurnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.