Hrvatski radio

Radio Zadar

Traju prijave za izbor najboljih vina i ulja Nadin 2020.

11.11.2020.

12:39

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / -

Brojni zadarski vinari zadovoljni su ovogodišnjim urodom i kvalitetom mladih vina. Zasigurno će to obilježiti tijekom današnjeg blagdana svetog Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara. Kvalitetu vina imat će priliku dokazati na ovogodišnjoj Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu.

Oko 350 hektara Nadinskih vinograda i ove godine dalo je tamošnjim vinarima vrhunska vina. Jedan od njih je i Tomislav Glavić koji komentira za Radio Zadar:

Zadovoljan sam ovom godinom; i prinosom i kvalitetom i prodajom grožđa pa sad i mladim vinima u podrumu. Općenito, mislim da je bila jedna od boljih godina, iznadprosječna i jedna od tri najbolje u posljednjem desetljeću. Zato mogu ponoviti da sam, što se tiče vinogradarstva i berbe, ove godine baš zadovoljan.

A nije samo Glavić zadovoljan. Brojni su radosno trljali ruke ove godine u vinogradu, a ubrzo će imati priliku dobiti i potvrdu i priznanje za mlada vina. Ali i maslinova ulja. Bliži se, naime, 12. po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2020. U tijeku je dostavljanje uzoraka:

Prikupljamo uzorke vina i maslinova ulja do kraja tjedna (do nedjelje). Svi imaju moj broj i mogu me nazvati u bilo koje doba, a uzorke prikupljamo u OŠ u Nadinu od 17 do 19 sati.

Predsjednik Udruge vinara Zadarske županije očekuje zbirno oko 250 uzoraka, kao i lani. Ove godine na manifestaciji, koja se održava 5. prosinca, neće biti radionica i raskošnoga programa. Sve još uvelike ovisi o zdravstvenom biltenu nacije i županije u tom trenutku, ali Glavić je uvjeren da će i ove godine ispuniti osnovni cilj:

Ne samo da smo privukli vinare i maslinare iz sjeverne Dalmacije već iz skoro cijele Hrvatske. A drago mi je da smo kroz ovu manifestaciju profilirali nekoliko mladih vinara i ljudi koji se možda nikada nisu ni planirali baviti vinarstvom. I moram dodati da posebno ocjenjujemo naše autohtone sorte: plavinu i maraštinu. Iz godine u godinu vidimo da se posljedično povećava površina nasada ovih autohtonih sorti. To je vrlo važna uloga naše manifestacije.

Nazdravit će tako ljubitelji kapljice i danas i 5. prosinca u Nadinu i zaželjeti da 2020. ostavimo iza sebe i dočekamo puno bolju 2021. godinu s još većim urodom i još boljim vinima.

MARTINJE I NADIN

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.