Hrvatski radio

Radio Zadar

Treba gledati malo dalje od njihovog energetskog potencijala...

07.09.2022.

11:20

Autor: Anita Perica / HINA

Ilustracija - rijeka Zrmanja

Ilustracija - rijeka Zrmanja

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Voda je glavno pitanje vremena u kojem živimo, a zaštita rijeka ključna kako bi u nadolazećim godinama i desetljećima imali potrebne resurse. Rečeno je to na otvorenju Međunarodne konferencije o zaštiti rijeka Jugoistočne Europe. Zadar je domaćin trodnevnoga skupa koji je počeo jučer, a sudjeluju vodeći stručnjaci za zaštitu rijeka iz Europe i SAD-a te predstavnici mjerodavnih ministarstava. U programu HR Radio Zadra razgovarali smo s Irenom Popović Dujmović, direktoricom programa zaštite voda u Hrvatskoj i predstavnicom organizatora skupa 'The Nature Conservancy'. jedne od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode. Izdvajamo poruku koju je uputila za zadarsko područje , a odnosi se na zaštitu rijeka Krupe i Zrmanje:                                      Prekrasne rijeke Zrmanja i Krupa…Krupa evo zaštićena kao značajni kulturni krajobraz što je veliki presedan i veliki uspjeh, a s druge strane imamo planove gradnje hidroelektrana na Zrmanji što je praktički nespojivo jedno s drugim. To je nešto što recimo bi trebali poraditi na tome i na razini županije na neki način izboriti prema državi Hrvatskoj koja je to stavila nekad davno u planove da to izađe iz tih prostornih planova, jednostavno da to izađe iz ikakvih planova jer je neprihvatljivo za lokalnu zajednicu . To je, recimo, neka poruka za zadarsko područje . Rijeke treba gledati malo dalje od njihovog energetskog potencijala – kazala je uz ostalo Irena Popović Dujmović,

Irena Popović Dujmović - izjava

Na trodnevnoj konferenciji, čiji je organizator 'The Nature Conservancy' (TNC), jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, sudjeluju i predstavnici nevladinih organizacija i inicijativa iz susjednih zemalja.

Voda je glavno pitanje vremena u kojem živimo, a zaštita rijeka ključna kako bi u nadolazećim godinama i desetljećima imali potrebne resurse, rečeno je na otvorenju skupa.

'Iako je u našoj regiji situacija po pitanju rijeka bolja nego, primjerice, u zapadnoj Europi, razloga za veselje ipak nema', rekao je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić. Nažalost, dodao je, situacija nije dobra. Ako gledamo vrste koje žive u rijekama ili samo stanje rijeka, situacija nije zadovoljavajuća, ocijenio je.

"Pred nama je jako puno rada kako bismo poboljšali stanje i obnovili ekosustave, a potom očuvali one dijelove koji su u dobrom stanju. I ova izrazito sušna godina pokazala je da će izazovi biti sve veći zbog galopirajućih posljedica klimatske krize", dodao je Duplić .

"Ovo je vrlo važno okupljanje svih entuzijasta, donositelja odluka i nevladinog sektora koji zajedno surađuju na zaštiti rijeka u regiji, jer zaštita rijeka nikad nije bila važnija. Cilj je da podijelimo iskustva i iznjedrimo nove ideje u sektoru zaštite rijeka", rekla je direktorica organizacije The Nature Conservancy Danijela Mileusnić.

Konferencija o zaštiti rijeka Jugoistočne Europe trebala se održati 2020., ali je odgođena zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Osim panel-diskusija koji se održavaju u Hotelu Kolovare, sudionici konferencije posjetit će rijeke Zrmanju i Krupu.

Nature Conservancy je globalna ekološka organizacija sa sjedištem u Arlingtonu, državi Virginia, u SAD-u.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.