Hrvatski radio

Radio Zadar

Treba li turistima naplatiti razgledavanje zadarskih znamenitosti? Zadrani ipak nisu za to, ali svi se boje masovnog turizma!

16.01.2023.

09:04

Autor: Željko Kapelari

Anketa o naplati znamenitosti

Anketa o naplati znamenitosti

Foto: - / -

Ako je suditi po odgovorima onih koji su se javili na naš upit o tome treba li naplaćivati dolazak na zadarske znamenitosti poput poput Pozdrava Suncu, ipak je više onih koji nisu za naplaćivanje. 


U našem programu osim uobičajenih odgovora za naplaćivanje i protiv naplaćivanja, jedna je slušateljica predložila da se povisi turistička taksa te da se to kroz nju plaća, odnosno da naplata bude prikrivena.


Ivica Škriljevečki turistički vodič, misli da bi trebalo naplaćivati ulazak u  zadarsku povijesnu jezgru, jer svjedočimo velikim gužvama. Takvih primjera ima više, rekao je. U Dubrovniku se naplaćuje obilazak zidina, u Hrvatskoj Motovun naplaćuje razgled i doživljaj starog grada, Kotor naplaćuje 1€ po osobi, ali isključivo za organizirani obilazak, pojedinačno se ne naplaćuje. Trebalo bi razmišljati o tome u budućnosti, naveo je u našem programu Škriljevečki, jer svjedočimo masovnom turizmu.


Tema jutra : naplata znamenitosti

Pozdrav Suncu

Pozdrav Suncu

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.