Hrvatski radio

Radio Zadar

"Trebamo se sakriti ispod stola i pozvati 112"

01.03.2019.

13:20

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

"Prevencija i edukacija jedan je od najvažnijih čimbenika u sustavu zaštite i spašavanja. Zato smo u proteklih 14 godina obišli sve vrtiće i osnovne škole na području Zadarske županije“ kazao nam je Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za civilnu zaštitu Zadar.

U Gradskoj loži je naime otvorena izložba dječjih radova na temu zaštite i spašavanja, a sve u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH. Za potrebe projekta izrađena je slikovnica Što ako dođe do potresa, pa su kroz nju zadarski predškolci i prvaši učili o ponašanju u slučaju potresa:  Prvašić Filip: Ako je potres onda se treba ispod stola sakriti i onda čekati da prestane potres i onda izaći sa stola i mirno šetati po kući, a ako si u parku onda moraš mirno sjediti, ako padneš se dignuti i igrati se dalje ako nije potres. Ako si ispod stabala treba trčati van parka. I treba zvati broj 112.

Mia i Tonka : Ako bude potres trebamo ići ispod stola da nam nešto ne padne na glavu, a ako se tlo zatrese dok se igramo u parku, treba ići na livadu. Trebamo zvati 112, na tom broju je policija, hitna pomoć i vatrogasac.

Ivan: Moramo stati ispod stola ili se udaljiti od kuće , zvati hitnu pomoć i vatrogasce na 193, 194.

Ovo su naučili prvaši osnovne škole Petra Preradovića, au Gradskoj loži bila su i djeca iz vrtića Golubica i Radost. Pročelnik Filipović podsjeća kako je broj 112 u proteklih 14 godina djelovanja službe u potpunosti ispunio svoju svrhu: Sugrađani i turisti koji dolaze dobiju svaku uslugu ako se nađu u nevolji. Što se zlouporaba broja 112 tiče, nenamjenskih poziva je ispočetka bilo više no kad su ljudi shvatili da je to za ozbiljne stvari sada takvih poziva ima vrlo malo, možemo pohvaliti naše građane da ne zovu zbog gluposti - kaže Filipović.

Sustav civilne zaštite od 1.siječnja ove godine djeluje unutar MUP-a, a Zadarska županija razvija ga  i kroz projekt READINESS koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska.  Vrijedan je 8 milijuna 753 tisuća kuna, a u provedbi uz četiri talijanske regije, sudjeluju i  Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija.

 

Djeca o ponašanju u slučaju potresa

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.