Hrvatski radio

Radio Zadar

13:50 / 29.09.2017.

Autor: Matea Gugić

Treća godina FIESTE

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

FIESTA odnosno promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima projekt koji vrijedi skoro 2 milijuna eura već tri godine provodi se u Zadru, a sufinanciran je sredstvima Europske Unije. Cilj projekta je smanjenje novčanih izdataka za energente i ušteda energije.

Ušteda energije u kućanstvu, a time i novca, važan je čimbenik većini obitelji. Upravo iz tog razloga pokrenut je ovaj europski projekt koji je pomogao 160 zadarskih obitelji uključenih u edukaciju pametnije energetske uštede. Ana Bajlo, voditeljica odsjeka za enegretsku učinkovitost i voditeljica projekta otkrila je što je sve projekt uključivao: Energetska savjetovanja obitelji na području grada Zadra, na način da je educirani energetski savjetnik posjetio njihove domove, pregledao kućanske uređaje i ostale sustave grijanja i hlađenja i predložio im mjere na koji način mogu uštedjeti energiju sa nekim, "soft" mjerama, znači samo promjenom ponašanja, ali i nekim investicijama kao što je obnova fasade ili stolarije.

Grad Zadar kao jedan od 19 europskih partnera u projektu FIESTA postigao je dobre rezultate: Raznim promotivnim edukativnim aktivnostima na koje su se građani prijavljivali, bio je dosta velik interes, razina svijesti je dosta visoka, pogotovo u Gradu Zadru. Mi stalno radimo na takvim aktivnostima, imamo svake godine Energetski tjedan, možda jedini ograničavajući čimbenik je sama cijena tih uređaja, a mi nastojimo kroz ovaj projekt da budu malo dostupniji, uz popuste. Upravo ti popusti mogući su u 5 tvrtki koji se se uključile u projekt instalirajući energetski učinkovite sustave. One su postale i dio nedavno osnovane Lokalne potrošačke grupe Zadar. Boris Kupčak voditelj komunikacije jedne od tvrtki: Prijavili smo se na FIESTU kako bi promovirali svoj rad i promovirali energetski učinkovito hlađenje i grijanje, zbog toga što neki od tih klima uređaja imaju oznaku A i tri plusa energetske klase. Oni su zaista energetski učinkoviti i to je bio naš cilj. Znači, klima uređaji s novim tehnologijama su zaista najmanji potrošači.

Ukoliko vam treba bilo kakav savijet o inteligentnijoj potrošnji odnosno uštedi enegrije, možete se javiti na info pult na adresi Brne Krnarutića 13, koji nastavlja s radom i nakon projekta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.