Hrvatski radio

Radio Zadar

Treće izdanje Festivala tune, sushija i vina

30.01.2017.

13:02

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga tjedna u Zadru održava se Festival tune, sushija i vina. Sve počinje u srijedu, u Gradskoj loži otvorenjem izložbe fotografija Danijela Kolege „Izlov" . Najavljen je dolazak veleposlanika Japana Keiji Takiguchia i ministra turizma Garia Cappellia.

Festival se odvija u zimskom periodu ne bez razloga, ističe direktor zadarske Turističke zajednice Ante Rados:

   A ovo je jedna od manifestacija s kojom se upravo želi poboljšati i proširiti turistička ponuda i privući goste u našu destinaciju, u Zadar. Sama činjenica  da je zadarski akvatorij područje u kojem se uzgaja kvalitetna tuna, koja je svjetski poznata i gdje su interes u tom uzgoju i konzumaciji pronašli naši partneri iz Japana, ističe Rados. 

 Petodnevni program Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturne, povijesne i gastronomske ponude Hrvatske i Japana. Istaknimo i dolazak japanskih sushi majstora koji će educirati učenike turističko - ugostiteljske škole, a specijaliteti od tune moći će se probati i u subotu na Narodnom trgu.

Jelena Yamasaki, osnivačica Japansko-hrvatskog društva razmjene ističe da je festival potaknut upravo našom tunom koja je osvojila japansko tržište:

  Sve je ovo počelo s japanskim veleposlanstvom prije tri godine kada je hrvatska tuna naglo postala popularna u Japanu i vrlo tražena. Interes za tunu naglo je rastao. Isto tako za naša vina koja dolaze iz zadarske regije uz to i ninska sol i paški sir. Tako da eto i sol i sir i tuna i vina sve to dolazi iz zadarske regije.

 

 

TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL 2017.

 

 

 

PROGRAM

 

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.

 

Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

 

 

 

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:

 

Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.

 

Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017.

 

 

 

01.02.–05.02.

 

Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. – Gradska loža u 11:00 sati

 

Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune

 

Fotograf: Danijel Kolega

 

Ulaz besplatan!

 

 

 

02.02.

 

Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj  - u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati

 

Predavač: Krstina Mišlov

 

Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić sedam godina je radila kao biolog na uzgajalištu tuna u tvrtki Kali tuna d.o.o., posljednjih nekoliko godina radi kao voditelj proizvodnog pogona proizvoda ribarstva u tvrtki Mišlov d.o.o.. U 2013. godini doktorirala je na temu „Optimizacija ishrane tuna (Thunnus thynnus L. 1758) u kaveznom uzgoju“. Predstavnik je grupacije ribolova HGK pri savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske Komisije (MEDAC).

 

 

 

Ulaz besplatan!

 

Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu  mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna - tov  i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci,  pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Uzgojem tuna uzgajaju se mladi primjerci tijekom 2 do 3 godine, radi povećanja mase ribe i promjene odnosa masti i mesa. Uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava standarde sashimi tržišta, za razliku od tune iz ulova gdje je samo 30% vrhunske kvalitete. S obzirom na sezonske oscilacije u kvaliteti što je praćeno znatnim promjenama u cijeni tuna na Japanskom tržištu, 1992. godine u Australiji je pokrenut projekt uzgoja tuna. Intenzivnom hranidbom južne plavoperajne tune (Thunnus maccoyii) u plutajućim kavezima u vremenskom razdoblju od 3 do 6 mjeseci pokušalo se postići kvalitetu mesa koja zadovoljava potrebe zahtjevnog sushi i sashimi tržišta. Cilj uzgoja nije povećati biomasu već zadovoljiti specifične zahtijeve sushi i sahimi tržišta: sadržaja masti, boje i okusa. 

 

Nekoliko godina kasnije skupina hrvatskih iseljenika je prenijela svoja iskustva i stečena znanja u Hrvatsku, te je 1996. godine zabilježen prvi pokusni tov tune u Hrvatskoj, s proizvodnjom od 36 t (Kali Tuna, o. Ugljan). U Hrvatskoj se uzgaja sjeverna plavoperajna tuna Thunnus thynnus. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna.. 

 

 

 

 

 

 

 

02.02.–04.02.

 

Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar www.amzd.hr u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana

 

Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček

 

OPŠIRNIJE: http://sanja-origamiart.blogspot.hr/

 

 

 

01.02.-05.02.

 

Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama

 

 

 

02.02.-03.02.- stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi

 

Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show's MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

 

 

 

 

 

GASTRO SUBOTA:

 

 „Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“

 

 

 

DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI

 

 

 

JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI

 

 

 

04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati

 

* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na  

 

   Narodnom trgu

 

* otvorenje programa -  izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei, (Mayumi Kamei linkati na: http://ars-organi-sisciae.org/?p=1554 )

 

 

 

* nastup grupe Funky Sisters

 

* Gradska loža - Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege

 

04.02. – FORUM  - prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati

 

Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu

 

OPŠIRNIJE: http://www.kyudo-zadar.com.hr/

 

 

 

Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar“ na Forumu

 

OPŠIRNIJE: http://www.aikido-zadar.hr/aizd/#!/novosti

 

 

 

Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom "Ouka" na Forumu

 

OPŠIRNIJE: http://www.kendo-zadar.info/

 

 

 

Arheološki muzej - origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami društvom

 

http://sanja-origamiart.blogspot.hr/

 

 

 

04.02. - ARSENAL - GALA VEČER S POČETKOM U 20:00 SATI

 

 

 

VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA

 

(OPŠIRNIJE O ARSENALU: http://www.arsenalzadar.com/hr/index.php )

 

* piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska (OPŠIRNIJE O MARASCI: http://www.maraska.hr/ )

 

* otvorenje programa na Arsenala - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei (Mayumi Kamei linkati na: http://ars-organi-sisciae.org/?p=1554

 

* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai

 

* buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora (opširnije o UZU: http://www.uzu.hr/www/ )

 

* performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta  s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

 

* MBS TV show's MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

 

* voditelj gala večere Frano Ridjan

 

* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami

 

* glazbeni nastup Jacques Houdek

 

predstavljanje novog brenda - "ToroCro Maguru" je hrvatsko - japanski brend, prisutan na svjetskom sushi i sashimi tržištu. Njegovu kvalitetu i okus potvrđuju i 3 zlatne zvjezdice koje mu je dodijelio  iTQI (International Taste & Quality Insitute Brussels) i čime se Kali tuna izrazito ponosi.Uzgojena u netaknutoj okolini, ravno iz Jadrana: "ToroCro Maguro", loved by sushi-lovers!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.