Hrvatski radio

Radio Zadar

Treći dan bio je pravi početak obrane i prekretnica

21.01.2020.

11:52

Autor: M. Savić

Treći dan bio je pravi početak obrane i prekretnica

Treći dan bio je pravi početak obrane i prekretnica

Foto: - / -

Obilježavanje 27 godina akcije Maslenica nastavljeno je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježja u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju te Maslenici. Kašić je bio stvarna točka obrane cijele akcije i istinska prekretnica u daljnim borbama za oslobođenje cijele zemlje.

Nakon dvodnevnog naleta hrvatskih snaga u kojem je oslobođena većina područja trebala je pomoć u svježim snagama i ljudstvu. Ona je stigla iz Slavonskog Broda i Osijeka, prepričava Tihomir Kmet predsjednik udruge Veterana 3 će gardijske Kune.

"Helikopterski desant sa bojišta u Slavoniji i iskrcavanje na otok. Zatim u kamione i ravno na prvu crtu bojišta. To nisu bile osvajačke već obrambene akcije".

Brođani su se iskazali, u Kašiću je bilo najteže, prisjeća se Petar Bubalo iz Kobri; 

" Ostali smo još 3 mjeseca i bilo je gadno, valjalo je uspostaviti trajni mir. Ta je bitka odredila ostatak rata jer da Kašić nije obranjen ne bi bilo ni Bljeska ni Oluje".

U samo jednoj noći poginulo je u Kašiću i okolici 25 pripadnika KobrI, ukupno u cijeloj akciji 32 hrvatska branitelja. Veterani i svi koji su preživjeli te najteže borbe teško su nalazili riječi za opisati što se tada zapravo događalo. Kao i roditelji pokojnih branitelja:

"Svaki dan sve je teže"

Umjesto toga dostojanstveno su položili cvijeće i zapalili svijeće u čast suborcima koji nisu imali sreću preživjeti.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.