Hrvatski radio

Radio Zadar

Treći put Paški sir Gligora najbolji na svijetu!

13.09.2017.

13:12

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veliki uspjeh domaće sirane i potvrda hrvatske kvalitete proizvoda! Paški sir Gligora treći je put proglašen najboljim sirem na svijetu! Zlato na međunarodnom natjecanju u Nantwichu u Velikoj Britaniji nedavno su osvojili u konkurenciji oko 5 tisuća mliječnih proizvoda iz 30-ak zemalja.

Nisam imao mira dok nisam proizveo najbolji sir na svijetu rekao je Ivan Gligora prigodom prvog svjetskog priznanja za kvalitetu 2013-te, nakon toga je i potvrdio da je na svjetskom vrhu, stoga ove godine slobodno možemo reći kako je Sirana Gligora iz malog Kolana na Pagu postala pravi simbol Hrvatske u vještini proizvodnje sira. O svakom uspjehu pa tako i ovom Ivan Gligora uvijek iznova ponavlja: Uspjeh je to svih naših djelatnika, svih naših kooperanata, proizvođača mlijeka, otoka Paga i cijele Hrvatske. To je sasvim jasno.

Pri tom ne krije kako su na slična priznanja odavno naviknuli: To zapravo za nas i nije nekakvo iznenađenje, mi sada to i očekujemo svaki put kad idemo na takva natjecanja, mi smo jedna od najnagrađivanijih sirana u Europi i u svijetu.

Više će ih čini se iznenaditi kad stigne vijest da je konačno dovršena procedura zaštite izvornosti paškog sira na razini Europske unije. Prema nekim najavama bit će to potkraj godine: Pomalo smo svi frustrirani zbog toga što taj postupak toliko dugo traje no nadamo se da će eto konačno i to ugledati svjetlo dana.

U međuvremenu nastavljaju jednako predano raditi. Sirana Gligora proizvodi 450 tona raznih sireva godišnje, od čega oko 50 tona Paškog sira, a mlijeko se otkupljuje od preko 200 kooperanata, što na otoku Pagu za Paški sir, što iz Dalmacije, Like i Korduna za ostale sireve. Unatoč brojnim nagradama u Sirani Gligora vjeruju kako još uvijek ima puno prostora za nove uspjehe i inovacije te motiviranje mladih da ostaju na otoku i nastave posao.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.