Hrvatski radio

Radio Zadar

Trećina Nijemaca ne zna hoće li "u turizam" ove godine, a 28% već odustalo

18.04.2021.

15:20

Autor: Hina

Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / -

Otprilike trećina Nijemaca nije sigurna hoće li odmor ove godine biti opcija zbog dugotrajnih ograničenja u pandemiji koronavirusa, pokazuju rezultati istraživanja, a za one koji planiraju prednost imaju putovanje automobilom i privatni smještaj uz cijepljenje kao preduvjet

Istraživanje konzultantske tvrtke PwC  pokazuje  da 31 posto ispitanih nije sigurno je li putovanje opcija ove godine, dok ju je 28 posto u potpunosti odbacilo. Samo 15 posto ispitanih rekli su da su rezervirali smještaj, a   27 posto navelo je da nisu još ništa rezervirali, ali planiraju putovanje. Interes Nijemaca za Hrvatsku  postoji, no naravno da su brojevi onih koji bukiraju ili to planiraju manji nego u normalnim godinama. 

Otprilike trećina Nijemaca nije sigurna hoće li odmor ove godine biti opcija zbog dugotrajnih ograničenja u pandemiji koronavirusa, pokazuju rezultati istraživanja, a za one koji planiraju prednost imaju putovanje automobilom i privatni smještaj uz cijepljenje kao preduvjet.
Rezultati istraživanja konzultantske tvrtke PwC pokazuju da 31 posto ispitanih nije sigurno je li putovanje opcija ove godine, dok ju je 28 posto u potpunosti odbacilo. To bi se moglo odraziti na industriju koja se često oslanja na Nijemce, naciju koja puni turističke objekte u brojnim zemljama.
Samo 15 posto ispitanih rekli su da su rezervirali smještaj, pokazuje istraživanje. Još 27 posto navelo je da nisu još ništa rezervirali, ali planiraju putovanje.
No među onima koji u mislima već pakiraju svoje kofere, više od dvije trećine kaže da je spremno otkazati putovanje ako njihova destinacija postane novo žarište koronavirusa ili ako bi morali u karantenu po povratku u Njemačku.
Nadalje, još trećina ispitanih navela je da neće otputovati ako se prije toga ne cijepe.
Većina planira ostati u Njemačkoj ove godine ili se barem zadržati u Europi.
Mnogi su rekli da planiraju putovati sami, umjesto grupnih tura.
Ispitanici su također preferirali najam privatnog smještaja umjesto odsjedanja u hotelima.
Mnogi su rekli da planiraju putovati automobilom ove godine, što bi moglo uzrokovati dodatne probleme za već teško pogođeni zračni i željeznički prijevoz.
Istraživanjem je obuhvaćeno 1002 ispitanika između 18 i 65 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.