Hrvatski radio

Radio Zadar

Tri prave minute za 30 godina sjećanja

10.05.2019.

15:59

Autor: Radio Zadar

Tri prave minute za 30 godina sjećanja

Tri prave minute za 30 godina sjećanja

Foto: - / -

Na dan kada je hrvatski predstavnik Roko otputovao za Izrael na Eurosong natjecanje, zadarska grupa Riva prije 30 godina upisala se u Lausanni u povijest tog natjecanja s pobjedničkom pjesmom Rajka Dujmića i Steve Cvikića „Rock me“. Bila je to prva i dosad jedina pobjeda hrvatskih predstavnika.

 Danas vodi školu pjevanja u Zagrebu koja ju potpuno ispunjava a baš će danas i otpuhnuti nekoliko desetaka svjećica na rođendanskoj torti. Emilija Kokić prvi vokal Rive, grupe koja je gotovo iz ničega ostvarila naizgled nemoguće, prisjeća se tih dana:

„Kada se čovjeku dogodi nešto tako neočekivano,tako jedna duboka i jaka emocija, onda se isprepliću nešto kao san i java, kao da to nije stvarno, zatim bajka, jer se ostvarilo ono što možda nikad ne bi pomislio i stvarnost koju osjećaš u sebi kao nešto najveće što ti se ikada moglo dogoditi.“

Svakako ćemo se naći kako bi proslavili obljetnicu“, kaže uz smijeh gitarista Zvonimir Zrilić koji hobi muziciranje prakticira i kao skladatelj ali i gitarista u Zadru. Priznaje da je Zadar svoju Rivu dočekao upravo kao i članovi Rive vatrenu četvorku prošle godine u Zadru. Spontano i vatreno uz taktove Zadranima drage pjesme.. „ Tako su samo još dočekivali košarkaši Zadra kada su 1986 te postali prvaci bivše Jugoslavije, te grupa Riva“.- dodaje Zvone.

 Prebirući po sjećanjima kaže kako je prvo iznenađenje bila  pobjeda zadarske grupe na tzv. Jugoviziji u Novom sadu, kada su i sami organizatori ostali zatečeni prvim mjestom dotad gotovo nepoznate zadarske četvorke jer nisu znali hoće li uopće biti na visini zadatka u daljnjem natjecanju.

Čak smo morali proći i test nastup nakon pobjede u Novom sadu ali smo i to prošli“ dodaje Zvone uz smijeh tvrdeći da je presudno bilo „dalmatinsko ludilo“ koje ih je primilo.

Prisjeća se potom leta prema Lausanni kada je Maestru Nikici Kalodjeri dometnuo kako ima osjećaj da će ovoga puta pobijediti.

Mladiću, te sam se rečenice toliko puta dosad naslušao“ – odgovorio mu je dirigent aludirajući na brojne domaće predstavnike s kojima je nastupao dotad.

Zvone mu je uzvratio:“ Ali ovaj put zaista to mislim“.

 6. svibnja 1989 dogodilo se ono što je rijetko tko mogao zamisliti a Zvone ipak u to bio uvjeren. „Rock me“ se pokazala kao jack pot od 3 minute a grupa Riva preuzela nagradu od  švicarske pobjednice od godinu ranije, Celine Dion.

Zvone se prisjeća i događaja iza kulisa kada im se nakon ceremonije proglašenja približio neki čovjek (uspostavili su ubrzo, predsjednik države) te na njemačkom nešto govorio.  Emilija mu je ubrzo odgovorila na tečnom njemačkom na što je predsjednik ostao zbunjen „ Pa vi savršeno govorite mojim narječjem“- Naravno, kada je Emilija rođena u tom dijelu Švicarske koju je zamijenila Hrvatskom nakon osnovne škole., prepričava Zvone.

I konačno završna i najuzbudljivija postaja Rivinog puta je  ono što ih je dočekalo u Zadru. Znali su da se nešto sprema ali nisu slutili razmjere dočeka - prava poslastica. Riva se vraćala prema Zadru preko Zagreba:

„  Kada iz Zagreba došli do Plitvica i vidjeli razdraganu kolonu na čelu sa Perom Mazijom, legendarnim vođom zadarskih navijača još uvijek nismo do kraja pogodili što nas čeka u gradu.. Tako smo u pratnji i došli u Zadar a doček  nije bio za vjerovati.. svi punktovi su bili „začepljeni“.Kada smo došli na Trg te izišli na balkon zgrade Općine to je bio vrhunac svega.- kaže gitarista Rive, grupe s kojom je ono malo vremena koje je uslijedilo do razlaza grupe iskoristio za upoznavanje sa vrhunskim europskim studijima i glazbenicima što mu je ostalo kao neprocjenjivo iskustvo. Tri minute za 30 godina uspomena, članovima grupe, Zadranima i svima koji su tada navijali za njih ostat će neizbrisiva crtica u životu..

Emilija i Zvone

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.