Hrvatski radio

Radio Zadar

Tri zadarske udruge organiziraju božićnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

09.12.2018.

10:45

Autor: Željko Kapelari

Tri zadarske udruge organiziraju božićnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Tri zadarske udruge organiziraju božićnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Foto: - / -

Jedna od najnesebičnijih poklona koji nekome možete darovati u ovo predblagdansko vrijeme je – krv! Dobro ste pročitali, krv je najdragocijenija moguća tekućina, a ekipa iz triju zadarskih udruga ima pravo rješenje kako možete sudjelovati i na taj način spasiti nečiji život!

Prekrasna božićna priča nastala je iz triju zadarskih udruga, Košarkaški klub Diadora Entuzijasti, Hrvatski zbor sportskih novinara-Sekcija Zadar i Humanitarna udruga Antonio Jurjević, koje organiziraju veliku akciju dobrovoljnog darivanja krvi. I to ne bilo kakvu, već pravu božićnu akciju koja će biti popraćena blagdanskom glazbom te prigodnim slasticama i dobrim društvom.

– Božićna akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se 10. prosinca od 8 do 12 sati u pomoćnoj dvorani Osnovne škole Zadarski otoci na Bilom brigu, a sve koji žele darovati krv pozivamo da nam se pridruže na zajedničkom druženju“, kazali su organizatori.

Svi koji su još uvijek u nedoumici, za darovati krv osoba mora biti u dobi između 18 i 65 godina, odnosno do 60 godina ako krv daje prvi put, te treba težiti više od 55 kilograma. Uz to postoje još neki parametri koje je potrebno zadovoljiti kao što su tjelesna temperatura, krvni tlak, puls i hemoglobin, al pregled će u dvorani napraviti osoblje Odjela za transfuziologiju zadarske Opće bolnice. Bitno je da je osoba koja želi darovati krv zdrava i da na darivanje ponese zdravstvenu te osobnu iskaznicu i OIB.

Svi vi koji se odlučite na ovaj humani čin, nemate se čega bojati jer će vas Entuzijasti hrabriti, ljudi iz HZSN-Sekcija Zadar bodriti, a za ruku vas tijekom darivanja mogu čak i držati humanitarci iz udruge Antonio Jurjević

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.