Hrvatski radio

Radio Zadar

Tri zlata i četiri srebra na udičarskom SP-u za Zadrane

05.10.2016.

10:26

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šestoro Zadrana vratilo se sa Svjetskog udičarskog prvenstva sa sedam medalja: tri zlata i četiri srebra! Gredičak pojedinačni i momčadski juniorski svjetski prvak. Zlato i za Bajlo. Seniorsko srebro Sikiriću, Bajlu, Galzini i Kosoviću

Crnogorski Tivat tako je od subote do subote, od 24. rujna do 1. listopada na Svjetskom udičarskom prvenstvu štapom iz usidrene brodice za seniore i U-21 kategoriju, bio obojan slavom zadarskog „Zubaca“ i reprezentacije Hrvatske.

Krenimo od najboljeg: 17-godišnji udičar zadarskog „Zubaca“ i učenik Pomorske škole u Zadru Luka Gredičak postao je novi svjetski juniorski prvak svijeta, a zlato je osvojio i u momčadskoj konkurenciji s 20-godišnjom Esterom Bajlo, također udičarkom slavnog zadarskog kluba i studenticom prava. Seniorsko momčadsko srebro pripalo je čak četvorici Zadrana iz „Zubaca“ u šesteročlanom sastavu reprezentacije – Marku Sikiriću, Davidu Bajlu, Ivanu Galzini te 21-godišnjem studentu Angelu Kosoviću, dvostrukom svjetskom juniorskom prvaku iz 2015. godine kojemu je SP u Crnoj Gori bio premijerni seniorski nastup. Tri zlatne medalje i četiri srebra sa Svjetskog prvenstva! Priča koja traži naslovnice …

„Dobar je osjećaj postati svjetski prvak. Prvo sam nazvao prijatelja i rekao mu da sam svjetski prvak. Natjecanje je pratio preko interneta“, ponudio nam je Luka short verziju doživljaja iz Tivta. Imao je najbolji težinski ulov na prvenstvu od 265 grama te najbolje plasmane tijekom tri lova: dva prva mjesta i šesto. Zapravo, jedina mu je prijetnja bio Talijan Lorenzo Arnone koji je nakon prva dva lova bio plasmanski bolji, ali kada se odlučivalo o medaljama Luka je bio mirniji. Sitni batoglavi koji su mu uglavnom završavali na udicama tada su bili poput – kitova. 

„Poklopilo se. Talijan je izgubio brod, ja sam osvojio ukupno prvo mjesto u trećem lovu, a to je bila jedina kombinacija za osvajanje zlata“, kaže novi svjetski prvak.

Osjećaje veselja kao da je prepustio klupskim i reprezentativnim kolegama, prije svega nešto starijoj Esteri koja je pojedinačno nakon tri lova zauzela 5. mjesto.

 

 

Bit će spektakl na Svjetskom prvenstvu u Salima!
Udičari nemaju najjače europsko natjecanje jer bi zbog brojnih drugih natjecanja jednostavno bilo – preskupo. Zato je ritam Svjetskih prvenstava jednom godišnje, a sljedeće SP nakon Crne Gore bit će već za šest mjeseci i to – u Salima na Dugom otoku!
„To će biti spektakl! Saljani su sjajni organizatori i već su za Prvenstvo Hrvatske postavili visoke standarde. Grade nešto poput malog olimpijskog sela gdje će biti smješteni udičari. Bio sam na mnogo natjecanja, ali slobodno mogu najaviti da će to biti najbolje SP ikad“, već se Sikirić zagrijava za svjetsku seniorsku i juniorsku udičarsku smotru koja će se tek drugi put u ribolovu štapom s brodice organizirati u Hrvatskoj.

„Mi smo bili oduševljeniji od Luke“, prenosi nam dojmove mlada zadarska udičarka, jedini ženski član reprezentacije U-21 koja niti jednog dana lova nije ispuštala vodeće mjesto. Esteri je prezime prepoznatljivo, ribolovno, kćerka je slavne zadarske udičarke Ardene Bajlo, svojevremeno također ekipne svjetske prvakinje. Tko je bolji?

„Ne znam, to ćemo vidjeti kada prijeđem u seniorsku konkurenciju. Mama je kasnije od mene postala ekipna svjetska prvakinja, ali se i kasnije počela baviti udičarenjem“, zaštitnički kaže Estera. I njoj je, kaže, osjećaj u Crnoj Gori na SP-u bio – dobar.

„Ne može biti loš kada se osvoji naslov svjetskog prvaka. Ma, svi smo bili sretni, a ja možda i sretnija zbog Luke koji je pojedinačno postao svjetski prvak“, ističe.    

Momčadsku medalju u seniorskoj reprezentaciji osvojili su natjecatelj Marko Sikirić i Angelo Kosović kao rezervni član. Sikiriću je ovo prvo srebro nakon tri momčadske seniorske bronce, i to osvojeno, kako kaže, u ekstremnim uvjetima.  

„Zaista su uvjeti bili ekstremni, u prvom redu zbog izrazito slabih ulova i nedostatka ribe. Nakon pet sati uloviš svega pet do deset komada ribe, što je izrazito malo i što znači da te bilo tko u brodu može pobijediti“, govori Marko o uvjetima koji su vladali u Crnogorskom primorju. Stvar je spasio David Bajlo koji je ulovio najveći primjerak na SP-u od 1,235 grama s kojim je posljednjeg dana lova osvojio prvo mjesto te donio Hrvatskoj medalju i osigurao nastup na narednom SP-u, ali su ga slabiji rezultati prva dva dana gurnuli tek do pojedinačnog 15. mjesta. No, kada se sve zbrojilo od Hrvata su bili bolji samo Talijani, a to je više nego dobar vjetar u leđa za predstojeće SP u Hrvatskoj. Prvi put nakon 1998. godine i, možda, s Hrvatima na najvišem postolju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.