Hrvatski radio

Radio Zadar

Tribina: Moralno prosuđujemo, ali nema moralne hrabrosti

15.03.2019.

14:11

Autor: Filip Buzov

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

U zadarskoj Gradskoj knjižnici sinoć tribina o važnosti prepoznavanja moralno upitnih situacija i moralnog (ne)djelovanja u različitim socijalnim kontekstima. O moralu iz kuta različitih znanstvenih disciplina raspravljali su profesori filozofije i psihologije.

O moralu su tako na tribinu koju je publika pratila u velikom broju - govorili profesorice Odjela za psihologiju zadarskog Sveučilišta; Ana Proroković, Ljiljana Gregov i Nataša Šimić dok je s Odjela za filozofiju govorio profesor Marko Vučetić. S obzirom na status saborskog zastupnika nije mogao izbjeći pitanja o moralnoj odgovornosti političara u Hrvatskoj, posebice onih koji su zatečeni u kršenju zakona i sukobu interesa. Smatra kako u tim slučajevima prave reakcije nema, no naglašava kako smo mi društvo koje je još u tranziciji.  Jednog dana kada budemo vršili ovakve prosudbe, onda ćemo proći tu tranziciju i nalaziti se u zrelom društvu u kojem će netko kada napravi neki prekršaj odmah će otići i zbog toga se loše osjećati... i da znaju da nam treba doći nova generacija političara koja se neće obraćati biračima , već institucijama, a institucije s plemenitim idejama će i promijeniti društvo - kazao je uz ostalo M. Vučetić.

Psihologija kroz svoja istraživanja i teorije daje sliku razvoja moralnog rasuđivanja kod osoba, od najranije do odrasle dobi. Puno toga da se zaključiti, pa tako i da poznavanje moralnih vrijednosti ili bolje rečeno njihovo prihvaćanje ne garantira kod pojedinca da će se tako i ponašati.

Psihologinja Ana Proroković ističe kako Hrvate tu koči i socijalni konformizam čemu su skloni: I taj naš socijalni konformizam povezan je s niskom razinom moralne hrabrosti, dakle nam je izrazito bitno što će drugi misliti o nama, izrazito nam je to teško kršiti i platiti neku socijalnu emocionalnu cijenu, to kad preskočimo idemo naprijed..

Poruke su tako kako trebamo početi od sebe i djelovati aktivno ako želimo sazrijevanje društva, ali i ako želimo biti spremni za nove moralne dileme koje nas kao i cijeli svijet čekaju iza vrata. Iza tih dilema stoji tehnologija ili preciznije umjetna inteligencija, što cijelu priču o moralu čini puno složenijom.

 

Ton

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.