Hrvatski radio

Radio Zadar

Tribina o gospodarenju otpadom: Dobra regulativa, loša praksa

22.04.2013.

13:49

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepostojanje Zakona o otpadu trenutačno je najveći problem u sustavu gospodarenja otpadom. Ovaj postojeći, kao i u ostalim slučajevima, ima dobru regulativu, ali je praksa, odnosno provedivost vrlo upitna.

Istaknula je to na današnjoj tribini o „Mogućnostima i nedostacima trenutnog sustava gospodarenja otpadom" predsjednica udruge Eko Zadar Atana Grbić. 

"Praksa šteka, a ono što građanstvu stvara problem je odvoz smeća samo jednom tjedno. Dakle, građani u stanovima nemaju više kanti da bi razdvajali otpad i čekanje tjedan dana da se otpad odveze ljudima stvara probleme" – dodala je Grbić.

Tehnički direktor „Čistoće" Dragan Maračić složio se da će donošenje zakona ukloniti neke nedoumice. "Svi mi čekamo taj novi Zakon koji će nam definirati posao i koji će nas usmjeriti kuda moramo ići. To su mogućnosti, a nedostaci…Cijeli sustav zbrinjavanja otpada ima manu što ne postoji neka nacionalna mreža uporabitelja koja bi nam bila suport nekakav. Znači mi moramo izdvojiti komponente, a imamo problema kod predavanja tog otpada dalje" – istaknuo je tehnički direktor Maračić, te upozorio upravo na primjer s polimernim otpadom kojega se godišnje u "Čistoći" prikupi oko 200 tona.

"Iz tog otpada izdvaja se komunalni otpad, sve se sortira po vrstama plastike, što je mukotrpno, pa se onda balira. I tek onda smo prepušteni kojekakvim raznim trgovcima koji nas obilaze i koji bi uzeli ono što im odgovara, a ono što im ne paše jednostavno ne žele uzeti" – istaknuo je Maračić.

A na isti način kako se danas odvaja polimerni otpad, tako će se do 2015. godine morati odvajati i metal i papir. Upravo zbog toga Čistoća je već podijelila kutije za odlaganje papira koje jednom tjedno prikupljati po zadarskim uredima i školama. Inače, samo se na zadarskom odlagalištu otpada godišnje prikupi 65.000 tona otpada. Hoćemo li ulaskom u EU poboljšati sustav gospodarenja otpadom i hoćemo li morati plaćati penale kao pojedine zemlje, na ta pitanja na današnjoj tribini nisu se čuli konkretni odgovori. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.