Hrvatski radio

Radio Zadar

Tribina o projektu "Bosanski jezik i kultura"

26.03.2018.

16:13

Autor: HRT Radio Zadar

Tribina o projektu "Bosanski jezik i kultura"

Tribina o projektu "Bosanski jezik i kultura"

Foto: - / -

U organizaciji Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba i uz podršku Vijeća bošnjačke manjine Grada Zadra i Zadarske županije, održana je tribina kao dio projekta Bosanski jezik i kultura .

Projekt ima za cilj da organiziranjem tribina, uz pomoć predavača Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, informira i motivira građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine o važnosti i značaju uključivanja učenika bosanskohercegovačkog porijekla da izaberu bosanski jezik kao C predmet od naredne školske godine u Republici Hrvatskoj. Podizanje svijesti o značaju pripadnosti svojim korijenima, poznavanje historije bosanskog jezika i širine koju imamo u jezičkom i književno-umjetničkom kontekstu, poznavanjem književne i kulturne tradicije, uz promoviranje naših zajedničkih vrijednosti sa prostora Bosne i Hercegovine – to su poruke sa ove tribine.

Predavači su bili: dr. sc. Alen Kalajđija (direktor Instituta), mr. sc. Aida Kršo i književnik Hadžem Hajdarević. Najavljene teme bile su O historiji bosanskog jezika, Bosanski jezik i savremena jezička praksa i Bosanski jezik u književnim djelima. Tribinu je moderirao Džemail Spahić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije. 

Djelatnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu naglasili su da su uvijek na raspolaganju kao stručna i naučna Institucija, otvoreni za saradnju sa svima! Želja je da se kontinuirano, tijekom cijele godine i dugoročno nastavlja rad na ovom strateški važnom projektu – poticanju svijesti o važnosti učenja bosanskog jezika i van granica Bosne i Hercegovine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.