Hrvatski radio

Radio Zadar

Tribina o rodno osjetljivom proračunu

24.09.2015.

12:22

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj knjižnici, u organizaciji Foruma žena SDP-a GO Zadar, održana je javna tribina na temu „Rodno osjetljiv proračun“, na kojoj su sudjelovale Tamara Šterk i Gordana Obradović , savjetnice u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, i Mirjana Kučer, aktivistica Udruge Domine iz Splita.

Rodno osjetljiv proračun jest onaj u kojemu se rodno osviještena politika primjenjuje na proračunski proces. To znači provođenje rodne procjene proračuna, ugrađivanje rodne perspektive na svim razinama proračunskog procesa te preraspodjelu prihoda i rashoda u cilju promicanja ravnopravnosti spolova, pojasnila je Tamara Šterk.

   U praksi imamo pozitivan primjer iz Austrije, koja od 2013.godine provodi model rodno osjetljivog proračuna, kroz sve svoja ministarstva, što se očituje kroz poreze – kako i na koji način utječu na spol, kroz javne rashode- davanja za plaće, koje su koristi otvaranja novih dječjih vrtića na neplaćeni rad žena u obitelji, o strukturi zaposlenih u ministarstvima, i slično.

   Da bi se projekt proveo na svim razinama, potrebna je snažna politička volja, kako bi se pravilno i ravnopravno rasporedio novac, i kako bi krajnji korisnici bili zadovoljni,istaknuto je na tribini.

 Mirjana Kučer, aktivistica Udruge Domine iz Splita predstavila je istraživanje  Udruge  Domine, iz 2008. godine, koja obuhvaća iscrpnu analizu akata Gradske uprave u Splitu, ravnajući se po načelu „ravnopravnosti“  (u kojoj je obuhvaćeno preko 6000 akata) te su zaključile da  se u njima  niti jednom ne spominju pojmovi „rod“, „ravnopravnost spolova“, „diskriminacija“.

 Iako je ROP ambiciozan projekt, da ima pozitivnih primjera i da je učinkovit, govore primjeri pojedinih država i gradova koji su uočili  probleme i kroz gradske i državne proračune pravednije raspoređuju novac po načelu ravnopravnosti spolova.

Tako, primjerice u Francuskoj, radno vrijeme dječjih vrtića prilagođeno je majkama, radi usklađivanja privatnog i profesionalnog života.

Finska je uvela besplatan gradski prijevoz za majke s djecom u kolicima, grad Vicenza organizirao je besplatan tečaj samoobrane za 136 žena, koje su bile žrtve obiteljskog nasilja…

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.