Hrvatski radio

Radio Zadar

Troškovi studiranja u Hrvatskoj 30 000 kuna godišnje

06.03.2018.

09:11

Autor: HRT Radio Zadar

Troškovi studiranja u Hrvatskoj 30 000 kuna godišnje

Troškovi studiranja u Hrvatskoj 30 000 kuna godišnje

Foto: - / -

Prema istraživanju Eurostudent V godišnji troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose 30 834 kune. Ti iznosi uključuju troškove života i studija .

Obitelj je najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata i kao takvog ga navodi 88% anketiranih studenata, u prosječnom iznosu od 1.167 kuna mjesečno. Posao kao jedan od izvora prihoda navodi nešto više od četvrtine studenata (27%) u prosječnom iznosu od 2.635 kuna mjesečno, a stipendije je navelo nešto manje od četvrtine studenata (23%) u prosječnom iznosu od 949 kuna mjesečno.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru organizira se kako bi se građanima pomoglo u pronalasku informacije i savjete o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti troškove studiranja. Sajam se održava 22. ožujka 2018. u Arsenalu u Zadru, od 11.00 do 17.00 sati, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra. Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info i Facebook grupi Tražim stipendiju. 

Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju. Tako primjerice studenti čiji roditelji imaju osnovnoškolsko obrazovanje rjeđe se mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija. S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje. Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije. Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole. 

„Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju“ – ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a. Zbog toga informacije i savjeti koji se mogu dobiti na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zadru od institucija koje dodjeljuju stipendije, pružaju informacije o stipendijama ili iskustva bivših stipendista mogu značajno pomoći svima koji namjeravaju studirati ili već studiranju na visokim učilištima u Hrvatskoj ili inozemstvu. Sajam je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.