Hrvatski radio

Radio Zadar

Tržište nekretnina i dalje nestabilno, zabrinjava i pad cijena nekretnina

13.05.2016.

19:07

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U padu je broj izdanih građevinskih dozvola i zahtjeva za velike investicijske projekte, čulo se na otvorenju Foruma poslovanja nekretninama koji se održava u Zadru. Zabrinjava i pad cijena nekretnina - komentirao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Proteklih godina se Jadran odupirao padu cijena no ovu godinu je zabilježen pad od -3 posto, što nije dobro jer će se zasigurno odraziti na nova ulaganja u turističku infrastrukturu - kazao je Zaher.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović smatra da bi se trebalo više fokusuirati na obnovljanje postojećih nekretnina. No, ne smatra da je na tržištu prevellik broj nekretnina. 

Na Forumu će se govoriti i o aktulnostima vezanim za PDV i porez na promet nekretninama. Josip Zaher kaže - Svaki put kad se najavi porez na nekretnine, očit je pad investicija. Zavlada neizvjesnost. Kada i kako će se obračunavati porez je velika nepoznanica. Pa zato ćemo s ovoga mjesta poručiti, ako je takva politička odluka, fiskalna odluka onda tome treba priči vrlo pažljivo i konzultirati struku.

Cij je ovoga Foruma također upoznati struku s primjenom Zakona o procijeni vrijednosti nekretnina, koji se u nešto manje od godinu provedbe pokazao pozitivnim - čulo se na Forumu u Zadru - središnjem događanju industrije poslovanja nekretninama.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.