Hrvatski radio

Radio Zadar

Tunel spasa: željeznica napušta Bibinje

23.10.2019.

15:03

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Kroz 3 do 5 godina željeznička pruga više neće prolaziti kroz Bibinje. U tamošnjoj općini predstavljena je studija temeljem koje će se u pet faza modernizirati željeznički promet u Zadarskoj županiji.

U prvoj fazi, vrijednoj 550 milijuna kuna, probit će se tunel iznad Bibinja. Nova trasa ide od Debeljaka preko autoceste, kroz tunel i dolazi u Gaženicu. Projekt je to koji je stao 2011., a nastao je dok je ministar mora, prometa i infrastrukture bio Božidar Kalmeta:

Ovo je šira studija koja obuhvaća  - ne samo izmještanje pruge iz BIbinja - nego ima nekoliko faza. Tu je povezivanje Gaženica sa Zračnom lukom Zadar i Poslovnom zonom, tu je opcija da putnički kolodvor ostane u gradu ili da se i on izmjesti u Gaženicu kao što će biti izmješten teretni terminal. 

Zadovoljstvo studijom - koju je predstavio dekan zagrebačkog Građevinskog fakulteta, Stjepan Lakušić - iskazao je i državni tajnik u resornom ministarstvu Josip Bilaver:

Analizirano je nekoliko opcija, a ova se opcija pokazala u financijskom i svakom drugom pogledu najisplativijom i najizvedivijom i prihvatili smo rezultate te studije.

Natječaj za projektnu dokumentaciju ide već dogodine, potvrdio je Bilaver pa je realno očekivati da će za najviše pet godina prva faza, a Bibinjcima i najvažnija, biti završena. Načelnik općine Bibinje, Bruno Bugarija bio je, očekivano, najzadovoljniji viđenim:

Za Bibinje sviće novi dan, nova zora. Pruga - projekt koji je dijelio ovo mjesto, koji je uništio promet, on je bio de facto kočnica i brana turizmu. Sada za Bibinje nastupa novo doba razvoja.

 Svi prisutni iskazali su važnu ulogu JASPERS-a, inicijative Europske komisije za podršku infrastrukturnim projektima, bez koje ni provedba ni sufinanciranje ovog velikog prometnog projekta ne bi bilo moguće. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.