Hrvatski radio

Radio Zadar

Turisthotel na razini turističkih rezultata iz 2019. godine

12.08.2022.

13:44

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Boutique Hostel Forum

Boutique Hostel Forum

Foto: Filip Brala / Pixsell

Turističko naselje Zaton ovih dana proslavilo je četrdeset godina postojanja, a Turisthotelov hostel Forum deset godina. Glavninu prihoda od turizma Turisthotel ostvaruje upravo u Zatonu. Provjerili smo kakvi su ovogodišnji rezultati. 

 


Odlični turistički rezultati kakvima se skoro svi u ovom sektoru mogu pohvaliti, nisu izostali ni u jednoj od vodećih turističkih tvrtki na našem području - zadarskom Turisthotelu. 


- Na razini grupe ostvareno je za prvih sedam mjeseci oko pola milijuna noćenja, što je na razini ili nešto malo više od dosada rekordne 2019. i to je zapravo jedino po čemu se možemo uspoređivati s tom godinom koja je sada već i davno i daleko, ali za noćenja i dolaske je još uvijek jedina mjerodavna . Većina tih noćenja i dolazaka su realizirana u TN Zaton na razini svih mjeseci i apartmani i kamp bilježe porast, kaže predsjednica Uprave Turisthotela Meri Matešić-Sičić.


Nešto slabiji rezultati su na razini Boutique Hostela Forum, budući da takav oblik smještaja izravno ovisi o avionskim gostima, ali kroz špicu sezone i ti će brojevi doći do onih pretpandemijskih. 


A kako su na poslovanje utjecali inflacija i sve skuplji energenti, te je li bilo dizanja cijena? Matešić - Sičić odgovara kako su cijene formirane prije godinu dana, kada nitko nije mogao ni pretpostaviti što će se događati. 


- Prihodi rastu, ali rastu i svi ulazni troškovi, pa ćemo vidjeti na kraju kad se crta podvuče kako će to izgledati. Rezultat će u svakom slučaju biti pozitivan, no svi smo mi zapravo u budućnosti, neću reći osuđeni, ali pred nama je jedno izazovno razdoblje u kojima bez obzira na rast prihoda i rast naših cijena će rasti i svi troškovi. Tu je velika stavka i porast troškova radne snage, sve više smo okrenuti, na žalost, prema stranoj radnoj snazi, ističe predsjednica Uprave Turisthotela. 


Ali su bez obzira na sve i dalje okrenuti novim ulaganjima i to za razdoblje do tri odnosno pet godina. 


- Nije nikakva tajna da je i naša davna želja da se hostel koji je nekada davno i bio hotel Forum prenamijeni u boutique hotel, a isto tako da smo vlasnici bivšeg kina Pobjeda gdje također postoji projekt za boutique hotel, navodi Matešić - Sičić.


Tome treba dodati i ugostiteljske sadržaje koji se planiraju graditi na prostoru Športskog centra Višnjik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.