Hrvatski radio

Radio Zadar

Turisti bi kući ponijeli vino, sir, med, ulje i pića

01.08.2017.

13:37

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadnjih par godina sve je više suvenirnica koje nude isključivo ili pretežito autohtone domaće proizvode. Kako doznajemo u Turističkom informativnom centru takvi proizvodi najviše zanimaju goste s brodova na kružnim putovanjima.

I dan-danas na štandovima prevladavaju suveniri, najčešće uvezeni iz Kine. No, ima suvenirnica, čiji su vlasnici odabrali teži put. Tako Lucija Šimac iz Bibinja u svojoj suvenirnici nema nijedan uvozni proizvod. Kad uđu volim se s njima našaliti pa im kažem 'nothing from China'.Turistima je jako bitno da je nešto autentično, da je domaće i ručno rađeno i ne biste vjerovali,ali puno njih voli maslinu, kako proizvode od maslinova drva, tako i delicije s maslinovim uljem, kaže nam Lucija.

Zanimljiva im je i domaća - ručno rađena keramika koja se prodaje tik do Narodnoga trga. Prodajemo keramiku koju ručno irađuje jedan zadarski kipar. Zaustavljaju se s divljenjem, jako im se sviđaju boje i dizajn, ali se boje nositi keramiku zato što je jako krhko da se ne bi razbilo, kaže nam prodavačica.

No, čini se, ipak bi radije kući ponijeli naše prehrambene proizvode ili pića. Evo što su nam rekli gosti iz SAD-a, Australije, Velsa i Njemačke: 

Možda bocu vina. Sinoć smo pili i odlično je

Magnete za hladnjak. Ali tražimo i hrvatski med. Jer su nam to naručili roditelji.

Suvenire ne. Radije vaše prekrasno svježe voće. Tek smo doputovali, pa ćemo vidjeti. Možda vaš vrhunski sir.

Možda maslinovo ulje i rakije i ništa drugo posebno.

U novootvorenom Turtističko-informativnom centru izloženi su primjerci zadarskih suvenira. Takvo što najviše zanima turiste s brodova na kružnim putovanjima. Tako da nam često napominju da baš ne žele nekakve kineske jeftine suvenire, nego ih zanimaju autohtoni, eventualno ručno rađeni suveniri, kaže nam Morana Papić.

I bez obzira ponijeli turisti kući naše okuse i mirise ili pak neki postojaniji suvenir, važno je da ih uz njih vežu i lijepe uspomene.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.