Hrvatski radio

Radio Zadar

Turisti u berbi grožđa u zadarskom zaleđu

30.09.2016.

16:10

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stigli su iz Brazila, Kanade, Belgije kako bi brali grožđe i za to još PLATILI! Ovu zanimljivu priču iz zadarskog zaleđa donosi naša Jelena Tomac.

Zasukali su turisti rukave i prionuli na posao. Branje grožđa za njih je jedinstveni doživljaj pa su za rad čak i platili.

Ovo je sad, zapravo, prvi put da smo dobili dojam o kulturi kraja. Središte grada je uobičajena ponuda, a ovdje možete vidjeti kako ljudi žive, upoznati prirodu. - kaže Anna iz Belgije.

Skupina zaposlenika jedne belgijske tvrtke nekoliko dana odmara se u Zadru, a dan u prirodi zadarskog zaleđa činio se kao izvrsna zamisao.

Ovo je nevjerojatno, iskusiti drukčiji način života. Boraviti u prirodi, brati grožđe te uživati u izvrsnoj hrani i piću. - ističe Miguel iz Kanade.

Savjete za berbu dobili su od iskusnih berača.

Najbitnije pri berbi grožđa da se ne ubodu, da se škarama ne uškripu i da ih ne bi osa - objašnjava Katica Budanović iz Briševa.

Rad u polju potpuno je drukčiji od njihova uobičajenog radnog dana - u uredu, za računalom.

Zabavno je. Inače ne radimo fizički posao pa je ovo zaista odlično. - kaže Andreas iz Belgije.

Ovo obrano grožđe sada će otići na daljnju preradu, pa će naši turisti dobiti uvid u kompletnu priču.

Pa i priču o tome kako se to nekada radilo...

Lets run in circles

Osjećaj je kao da bušiš balončiće, zapravo je vrlo dobro. - kaže Kaio iz Brazila.

Nije ovo prvi put ovdje da turisti sudjeluju u poljoprivrednim radovima. Brale su se već masline, dogodine bit će i smilja. Nakon obavljenog posla, upoznaju se i s delicijama kraja.

Više im se ovo možda sviđa nego u hotelima s pet zvjezdica di mogu biti i u engleskoj i svugdi živo di god hoće, imaju welnese i ostaloga a ovo je možda izuzetna prilika da se upoznaju s prirodom i da vidu kako je to živiti i raditi s prirodom i od prirode. - objašnjava domaćin Ante Butić.

A hrvatskom turizmu prilika za produljenje sezone, koje toliko priželjkujemo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.