Hrvatski radio

Radio Zadar

Turisti žele slušati blejanje ovaca i kupati se u bazenu

08.06.2018.

12:54

Autor: Božidar Kolega

Ilustracija - foto: HRT

Ilustracija - foto: HRT

Foto: - / -

Ruralni turizam sve više postaje perjanica zadarske ponude. Dok iznajmljivači čak i na Poluotoku imaju problema s popunjavanjem svojih apartmana, kuće za odmor s bazenima u zadarskom zaleđu tih problema nemaju.

Ono u što su prije nekoliko godina krenuli samo entuzijasti, sada je postala standardna ponuda gotovo svakog mjesta u zadarskom zaleđu. Načelnik općine  Poličnik  Davor Lončar:

Ja osobno sam se iznenadio kad smo prije 2-3 godine osnovali Turističku zajednicu, u općini Poličnik. Nisam bio uvjerenja kako taj  ruralni dio turizma  na mom području dobiva sve veći zamah. Imate sad u ovom momentu negdje oko stotinjak objekata sa šezdeset i nešto bazena.

Sličnih primjera ima u gotovo svakom mjestu u zadarskom zaleđu. Samo u Debeljaku primjerice dvadeset je kuća za odmor s bazenima.

Sikovo, Raštane Gornje, Raštane Donje, mi trenutno sada imamo trideset bazena.

Ističe načelnik općine Sveti Filip i Jakov Zoran Pelicarić.  Seoske kuće za odmor naime postale su daleko isplativije od onih uz more:

A sada vam je ekvivalent 2-3 apartmana uz more jedna kuća s bazenom u zaobalju.

Popunjenost im je također puno veća. Zadarski župan Božidar Longin:

Kaže mi čovjek s kojim sam ja razgovarao nedavno da 1.5. do 1.10. sve mu je rasprodano. Kaže, dođe mi Amerikanac, on želi čuti ujutro blejanje ovaca, njemu je životni san da čuje kako ovca bleji, da se kupa u bazenu, da uživa   u miru i tišini.

Evo moram reći da od 1. svibnja ove godine do 15. rujna  odnosno 1. listopada po informacijama koje imamo turističke zajednice svi objekti koji su sada u pripremi su popunjeni ova 3-4 mjeseca. – kaže Davor Lončar. Slično govori i Zoran Pelicarić:  U zaobalju je popunjenost kuća ako imaju bazen jača nego prvi red do mora, ako imaju apartman, a nemaju sadržaje i čak je popunjenost i 4 do 5 mjeseci.

Prema svim najavama ponuda ruralnog turizma u Zadarskoj županiji i dalje će se nastaviti razvijati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.