Hrvatski radio

Radio Zadar

Turističke nekretnine zarobljene u administraciji

10.05.2013.

15:32

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nedavnoga posjeta Zadarskoj županiji ministrica graditeljstva Ana Mrak Taritaš obećala je kako će se ovoga ljeta moći baviti turizmom i bespravni graditelji koji podnesu zahtjev za legalizaciju svojih objekata do kraja lipnja. Predsezona je odavno počela, a privremena rješenja o kategorizaciji zapela su, čini se u administraciji.

Kako je rekla ministrica graditeljstva Ana Mrak Taritaš (u Pakoštanama, 21. travnja) ovaj problem mora se hitno riješiti u suradnji s ministarstvom turizma i novim ministrom Darkom Lorencinom.

U međuvremenu se u resornom ministarstvu, kako doznajemo u odjelu za odnose s javnošću, sazivaju kolegiji, sastaju se stručna povjerenstva, priprema se već tjednima izmjena zakona, kako bi se omogućilo ishođenje rješenja o privremenoj kategorizaciji, a time i stavljanje nekretnine u turistički sustav.

Danas smo konačno dobili i službeno priopćenje ministarstva turizma iz kojeg doznajemo: prijedlog Izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tijekom poslijepodneva bit će objavljen na internetskim stranicama ministarstva turizma. Takvo javno savjetovanje potrajat će dva tjedna, a onda se zajedno s primjedbama prosljeđuje Vladi. Naravno, izmjene Zakona amenuje Sabor, a pod uvjetom da prihvati predložena rješenja - pitanje je hoće li privremena kategorizacija stići na vrijeme kako bi se neiskorišteni turistički kapaciteti stavili u funkciju još ovu turističku sezonu.

Danas je već 10. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.