Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički "boom" ne znači nužno i razvoj destinacije

09.07.2018.

14:40

Autor: Filip Buzov

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Još uvijek smo u fazi trčanja za zaradom, dok se o planskom, strateškom turizmu nedovoljno vodi računa - ističe doktor znanosti Vinko Bakija s Odjela za turizam zadarskoga Sveučilišta . Pritisak sa zadarskoga centra trebao bi se rasteretiti, a kulturni turizam dobro planirati .

Turizam 21. stoljeća bazira se na iskustvu, spoju doživljaja destinacije i lokalne zajednice. Ne dolaze turisti samo razgledati naše starine, već dolaze prije svega osjetiti ambijent prostora. Kulturne rute, mogu se planirati i van Poluotoka, posebno taj dio Borika, Arbanasa, stari Arbanasi imaju svoj šarm, tamo se i otvaraju ugostiteljski objekti, trebamo na neki način raspršiti i sezonu, trajanje sezone produžiti za dva, tri mjeseca, i onda se može govoriti o nekom održivom gospodarenju s prostorom i turističkom razvoju- kazao je doktor znanosti Vinko Bakija s Odjela za turizam zadarskoga Sveučilišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.