Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički lipanj u Zadru na razini prošlogodišnjeg ili malo bolji

06.07.2016.

16:41

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Statistika iz turističkog lipnja pokazuje da je u Zadru boravilo 89 posto stranih turista i svega 11 posto naših gostiju. Najviše je bilo Nijemaca, pa Austrijanaca, a na trećem mjestu su turisti iz Velike Britanije. Brojke su to koje se kreću otprilike na istoj razini kao i prošle godine.

Iako zbog uvođenja eVisitora i drukčije obrade podataka nije zgodno uspoređivati prošlogodišnji i ovogodišnji lipanj, u gradskoj Turističkoj zajednici doznajemo kako bilježe porast od jedan posto. Zabilježili su skoro 50.000 gostiju, koji su ostvarili 165.000 noćenja. To je porast od tri posto. Najveći pad u lipnju doživjeli su kampovi, što se tumači i ružnim vremenom kaže Ante Rados, direktor zadarske turističke zajednice:

To se sve zapravo kreće u nekakvim malim postocima od -1 do +1, do +2, no prema svim pokazateljima i najavama ono što nam sad slijedi u srpnju i kolovozu izgleda da ćemo imati opet jednu vrlo, vrlo, vrlo dobru sezonu.  

U lipnju je prosječno dnevno registrirano oko 5.300 gostiju, no kako smo već ušli u špicu turističke sezone sada se ta brojka kreće i do 8.500 tisuća. Tijekom vrhunca sezone u gradu se očekuje na dnevnoj bazi i do 16.000 gostiju. U lipnju su gosrti u prosjeku boravili tri dana u Zadru. Zanimalo nas je kako provode vrijeme u našem gradu:

Iako smo došli sinoć i  danas odlazimo pa smo samo u prolazu  to što smo uspjeli jako je lijepo.

U restorane nismo išli da bismo uštedjeli na vremenu jer ga imamo zaista jako malo. Bili smo na plaži u Ninu i tamo nam je bilo lijepo.

Najviše smo vremena proveli na Boriku jer smo tamo odsjeli. Nismo još bili u izlascima, niti na partijima iako smo čuli za lude zabave na otocima.

Najviše mi se sviđaju plaže i more, stari grad je poseban kao i crkve koje se tamo nalaze.

Do lipnja je popunjenost u hotelima bila i do 79 posto, a u privatnom smještaju puno skromnije - do 34 posto. To se tumači i činjenicom da u gradu ima 15.000 ležajeva u privatnom smještaju, a samo 4.000 u hotelskom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.