Hrvatski radio

Radio Zadar

Turistički potencijali benkovačkog kraja

16.04.2013.

15:16

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Turistički potencijali benkovačkog kraja u sferi povijesno-kulturne baštine" tema je tribine koja će se održati u benkovačkoj Gradskoj knjižnici. Organizator tribine je zadarska Udruga turističkih vodiča Donat, a gosti su dr. Zdenko Brusić, dr. Ante Kolega, mr. Vinko Bakija, Marin Ćurković i Ivica Škriljevečki. Početak tribine je u 18:30.

Aserija, Kličevica i Kaštel Benković glavna su izletnička odredišta benkovačkog kraja. Uz kulturno - povijesne spomenike, središte Ravnih Kotara čuva bogatstvo tradicijske kulture. Turistički je to potencijal koji obogaćuje i obalni turizam, a koliko se brzo razvija ?

Na benkovačkom području tek je 10-ak seoskih domaćinstava koja se bave agroturizmom:

        "Mi se nikad nećemo moći po broju noćenja mjeriti sa obalnim destinacijama, ali to niti ne želimo. Cilj nam je razvijati gastro-turizam, a za dvije do pet godina, nadam se da ćemo imati barem 15 vrhunskih ugostiteljskih objekata"- kaže direktor TZ Benkovac Vanja Čvrljak.

Direktor Turističke zajednice Benkovac Vanja Čvrljak dodaje kako su turisti iznimno zainteresirani za izletničke programe koji spajaju povijesno-kulturnu i tradicijsku baštinu.

        "Uz Asseriju turisti posjete i izletište Kličevica. Obavezno je u izletničkom paketu uvrštena i posjeta nekom domaćem vinaru ili maslinaru tako da gosti imaju potpun doživljaj"

Uz vinogradarstvo, voćarstvo i vrtlarstvo, jedan od sinonima Benkovca je i kamen, pa su pogoni za obradu kamena i kamenolomi također jedna od potencijalnih turističkih atrakcija. Potom benkovački sajam koji ima tradiciju, ruralna arhitektura. I da ne nabrajamo dalje. Benkovačko je područje prepuno zanimljivih priča koje tek treba turistički valorizirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.