Hrvatski radio

Radio Zadar

Turizam i proizvodne djelatnosti - tu su vaše šanse

20.11.2013.

11:11

Autor: S.Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tu malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj ima najviše izgleda za razvoj - kaže to Stephen O'Mullan, voditelj projekta SMEPASS 2 koji hrvatskim poduzetnicima nudi besplatne savjete za jačanje konkurentnosti. O'Mullan danas predstavlja projekt zadarskim poduzetnicima.

Danas gospodin O'Mullan predstavlja ovaj projekt Europske unije i Ministarstva poduzetništva i obrta zadarskim poduzetnicima u Gospodarskoj komori. Evo što je još za naš radio kazao o hrvatskim mogućnostima za razvoj u odnosu na druge zemlje u okruženju...

"Turizam i proizvodne aktivnosti, to su konkurentne prednosti Hrvatske. Vaša ministarstva upravo i potiču ta dva područja , na principu pozitivne diskriminacije. Isto tako, poduzetnike treba usmjeriti k područjima koja nude visoku mogućnost zapošljavanja, radi smanjenja stope nezaposlenosti. To je veliki problem i u drugim zemljama Unije. Zato mi sredstva iz projekta SMEPASS 2 usmjeravama upravo k tom području."

Projket SMEPASS II - Učinite pravi korak financira se sredstvima Europske unije, trajat će do lipnja 2015.godine, a putem Ministarstva poduzetništva i obrta uključeno je 150-ak hrvatskih poduzetnika. Početkom prosinca raspisat će se natječaj za prijavu, kazao je O'Mullan. Sve informacije na www.smepass2.eu, a prijaviti se može i putem županijskih gospodarskih komora.

Druga faza projekta započela je 1.srpnja 2013.godine i uz postojeće aktivnosti predviđena je i aktivnost pružanja pomoći malim i srednjim poduzetnicima u pripremi projektne dokumentacije za programe bespovratnih potpora koje će se financirati iz strukturnih fondova. Također, predviđa se da će u drugoj fazi projekta još 160 malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj dobiti besplatnu uslugu savjetovanja iz područja marketinga, razvoja proizvoda i upravljanja kvalitetom.

Projekt Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu, faza II – SMEPASS II dvogodišnji je projekt financiran sredstvima Europske unije. Trajat će do lipnja 2015. godine. Izravni korisnici projekta su Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske (koje istodobno djeluje i kao glavni partner) i 160 izabranih hrvatskih poduzeća u sektoru prerađivačke industrije i turizma. Provodi ga talijanska konzultantska kuća EURECNA u konzorciju s Prysmom (Španjolska) i WYG-om (Velika Britanija i Hrvatska), a voditelj projekta je g. Stephen O'Mullane. Ukupna vrijednost prve i druge faze ovog projekta je gotovo 6 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.