Hrvatski radio

Radio Zadar

Turizam zbližava ljude

26.02.2015.

12:16

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je danas održana poljsko-hrvatska konferencija za turističke djelatnike i turoperatore. Nastavak je to aktivnosti započetih potkraj 2011. godine, kada je Zadarska županija potpisala Sporazum o suradnji sa Podkarpatskim vojvodstvom iz Republike Poljske.

Poljaci su stari gosti na našoj obali. Lani ih je na odmoru u Zadarskoj županiji bilo 75.000. Ostvarili su 570.000 noćenja. Ove brojke, ubuduće mogle bi rasti, nadaju se naši turistički djelatnici

   -   "Poljski turoperaturi su najprije zainteresirani za aktivni turizam. Tu su naglasili da ih najprije zanima ponuda i mogućnosti suradnje razvoja u aktivnom turizmu. Isto tako prirodne aktivnosti su naglašene kao točka interesa poljskih turoperatora" - ističe Krešimir Laštro Pročelnik upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije

Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije ističe pak kako se unazad par godina poljska mijenja kao tržište. "Dakle, oni nisu više samo kupališni gosti, traže više traže dodatnu ponudu i u otme nam postaju sve više zanimljivi, znači jedno potencijalno značajno tržište" - dodala je direktorica Kadija.

Od Poljske smo udaljeni samo 14 do 15 sati vožnje, pa se problematika prometne povezanosti posebno nametnula, uz ostalo, i zato što je poljska zrakoplovna tvrtka EUROLOT u stečaju.

Irena Čosić, direktorica Zračne luke Zadar ustvrdila je kako nije poznato tko će preuzeti njihove linije. "Ako neka njihova aviokompanija preuzme letove onda ćemo i dalje poslovati i biti povezani na liniji Gdansk, Poznan i Waršawa" - ističe Irena Ćosić. 

Poslovni sastanak s poljskim kolegama pozdravili su posebno domaći turistički djelatnici. Nisu morali gubiti novac i vrijeme za putovanje na turističke sajmove u Poljskoj. Nadaju se kako će ovi prvi kontakti s poljskim turoperatorima uroditi plodoma, a Beata Bukša, rođena Librić iz Waršawe je davno došla živjeti u Pag. Već 25 godina vodi turističku agenciju.

"U mom poslovanju oni čine 95 posto klijentele. Lani smo ostvarili 50 tisuća noćenja od toga 95 posto sa poljskim državljanima" - rekla je Beata Bukša, voditeljica privatne turističke agencije u Gradu Pagu.

Maria Michur - Ziemba, iz Odjela za promociju i gospodarsku suradnju u Uredu Maršala Podkarpatskog vojvodstva 

- Na turizam ne treba gledati samo kroz ekonomski i gospodarski aspekt. Turizam zbližava ljude,  naglasila je Maria Mihur Žimba, zadužena za promociju i suradnju u uredu Podkarpatskog vojvodstava. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.