Hrvatski radio

Radio Zadar

Turopoljsko srce srcu Zadra

11.12.2016.

08:11

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ogranak Seljačke sloge Buševec treću godinu u Zadru predstavlja dio svoje kulturne baštine Turopolja, ravničarskog područja između Save i Kupe, između Zagreba i Siska. Zadranima i njihovim gostima večeras pripremaju glazbeno putovanje na krilima hrvatske božićne tradicije "Zvan Betlema".

Pod umjetničkim ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića, a u izvođenju folklornog zbora i proširenog tamburaškog orkestra Ogranka Seljačke sloge Buševec u crkvi Sv. Donata, u 19,30.

 Udruga pod nazivom Seljačka sloga osnovana je 1920. godine u Buševcu, kao prva udruga toga imena i kasnije se, zahvaljujući zalaganju Antuna i Stjepana Radića, proširila po mnogim selima Hrvatske, Bosne i Hercegovine šireći među seoskim življem prosvjetu i kulturu.

   Da bismo srce Turopolja mogli darovati srcu Zadra zaslužna je naša bivša članica, a sada zadarska snaha Gordana Katulić Jakić koja se još kao dijete uključila u Buševcu u rad tamburaške, dramske i lutkarske sekcije i ostvarila niz zapaženih nastupa. Udajom u Zadar, koji ju je srdačno i nesebično prihvatio, željela je povezati oba svoja zavičaja i omogućiti međusobno upoznavanje. Svojom upornošću i velikim zalaganjem uspjela je godine 2014. ostvariti svoju želju i organizirati prvi  nastup Buševčana.

  Povodom blagdana Sv. Lucije, od 10 do 13, ponovno ćemo uz pjesmu i ples prošetati Kalelargom, te na turopoljskom degustacijskom stolu ponuditi Zadranima delicije našeg kraja uz živu svirku tamburaškog sastava . Vjerujemo da će odaziv biti još bolji nego lani i da ćemo svi zajedno uživati u zajedničkom druženju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.