Hrvatski radio

Radio Zadar

Tužna 28. obljetnica stradanja Nadina

19.11.2019.

14:19

Autor: Božidar Kolega

Tužna 28. obljetnica stradanja Nadina

Tužna 28. obljetnica stradanja Nadina

Foto: - / -

Dan nakon stradanja Škabrnje svojih se žrtava prisjeća i Nadin. Na današnji dan prije 28 godina četnici i postrojbe JNA ubili su u Nadinu 14 civila i 5 branitelja, a za tri osobe još uvijek se traga .

U Nadinu se danas miješaju tuga i ponos: 

Tuga radi naših žrtava, a ponos radi toga što smo oslobodili našu Hrvatsku državu i posebno što smo se mi Nadinjani vratili u naš Nadin. 

Kaže Stanko Vrsaljko jedan od branitelja Nadina.  Nadin su napustili u večernjim satima 19-og studenoga s civilima , a povukli su se kako ne bi bilo još više žrtava. Unatoč tome povlačenje mu je teško palo:

Zato što napuštate ono gdje ste rođeni gdje ste živjeli cijeli život i sad od jedanput morate ići ća. Neko vas tjera odatle iz vaše kuće. Ubija vaše susjede, nevine žrtve.

Kako se žrtve Nadina, ali i ostalih mjesta stradanja u Domovinskom ratu ne bi zaboravile,  na obljetnicu zločina u Nadinu Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac tradicionalno organizira mimohod Nadin - Škabrnja. Predsjednik Udruge Nedjeljko Genda:

Ja smatram da je to 18, 19 najteži dan u Republici Hrvatskoj. Moja je teža da se ovo održi što duže može. Imamo hrvatske branitelje iz Belišća Valpova, Krapinsko-zagorske županije.

Tomislav Basa iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko zagorske županije i branitelj Viktor Bobanović iz Polače:

Godinama smo hodali u Škabrnji isključivo 18. studenog, no ove godine smo se odlučili poći u Nadin i u istom danu obići Nadin i Škabrnju. Došli smo odati počast nevino stradalim civilima i hrvatskim braniteljima. 

Sve što možemo dati to je to. Ne možemo ništa više dati od ove ili to bila i Vukovar ili Škabrnja nebitno sad ili moja Polača. Ono što možemo dati za poginule kojih nema i to je dio nas. I ako treba i 100 kilometara preko Dinare, preko Velebita nije uopće problem. To je najmanji problem za nas branitelja. 

Ne smijemo zaboraviti naše žrtve ističe tadašnji zapovjednik obrane Nadina Milan Bašić: 

Moramo tu biti  dostojni moramo tu ustrajati. Tu se ne smijemo umoriti nikada, i prenijeti na naše mlađe generacije, neka se zna  istina o Domovinskom ratu jednom obrambenom ratu koji je vodila Republika Hrvatska. 

Ljubica Krcić predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata Zadarske županije upozorava kako je u Zadarskoj županiji u Domovinskom ratu ubijeno 389 civila koji pravdu još nisu dobili:

Ne možemo biti mirni. Ne možemo biti zadovoljni s time. Žrtva ima svoje ime, žrtva ima svoje prezime.  Apeliram da se stvarno ažurno radi na tome da se procesuiraju svi ratni zločinci u Hrvatskoj, tako i u našoj županiji. 

Sudionici mimohoda za sve žrtve Nadina i Škabrnje , i sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, položili su vijence i zapalili svijeće.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.