Hrvatski radio

Radio Zadar

Tvornica Mardešić obilježava 110 godina rada

30.07.2015.

12:21

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danom otvorenih vrata za medije Tvornica Mardešić počela obilježavanje 110. obljetnice. Glavna proslava na "Saljskim užancama".

Svoju 110. obljetnicu , najstarija hrvatska otočna tvornica za preradu ribe koja još uvijek radi, Mardešić obilježen  je  danas Danom otvorenih vrata za medije. Glavni dio proslave održat će se u petak 7. kolovoza kad se u Salima odvija i tradicionalna 56. fešta „Saljske užance". 

Ulaganje u kvalitetu ribljih konzervi i soljenih inćuna te otvaranje stranih tržišta uz pomoć EU fonda za ribarstvo plan je razvoja saljskog Mardešića u narednom razdoblju. 7 milijuna ribljih konzervi i 500 tona soljenih inćuna naša je godišnja proizvodnja trenutačno,a ono čemu se nadamo je širenje na češko i mađarsko tržište za konzerve te španjolsko i talijansko za inćune - kazala nam je direktorica tvornice Marina Depolo. Dodaje kako je Mardešić opstao zahvaljujući inzistiranju na kvaliteti proizvoda i tradiciji u preradi plave ribe. Zato se primjerice jedan dio ribe u Mardešićevim pogonima i danas obrađuje ručno. 

              Zadovoljni smo što smo i dalje subjekt u hrvatskoj ribarskoj industriji ali nismo zadovoljni odnosom države prema nama kao otočnom gospodarskom subjektu. Osim potpore male vrijednosti , odnosno 13.-e plaće za zaposlenike na otoku, ne dobivamo nikakvu potporu za poslovanje na otoku, a svaka mala pomoć bi dobro došla, ili za prijevoz trajektom ili u poticanju zapošljavanja nove radne snage primjerice, napominje Depolo. 

Unatoč otežanim uvjetima na udaljenom otkou, 70 posto konzervi s Dugog otoka ide u izvoz, a soljeni inćun u 100- postotnom iznosu. Činjenicu da su opstali kroz 110 godina Mardešićevih 75 uposlenika proslavit će idućeg tjedna na Saljskim užancama. Tvornicu je 2006. godine preuzeo Jadranski pomorski servis Saljanina Ante Marasa.

Tvornicu je danas obišla naša Suzana Jakšić Mandić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.