Hrvatski radio

Radio Zadar

U 18 godina manifestacije stvorili mali park

25.04.2019.

11:49

Autor: Suzana Jakšić Mandić

U 18 godina manifestacije stvorili mali park

U 18 godina manifestacije stvorili mali park

Foto: - / -

Eko-sajam, uređivanje školskog dvorišta, predavanja, predstava, biciklijada - dio su zbivanja 18.Eko dana zadarske Prirodoslovno-grafičke škole koji će se održati idućeg tjedna. Ove godine tema manifestacije je Eko-spiza.

Tradicionalno, Eko-dani počinju sadnjom stabla u Perivoju Vladimira Nazora, u ponedjeljak 29. travnja u 11 sati. Jasminka Vukasović iz Nasada naglašava kako se svake godine nastoji promijeniti biljna vrsta. Tako će se ove godine posaditi Judino stablo, to je jedna ukrasna parkovna vrsta, listopadno stablo, dobro podnosi naše mediteranske uvjete, posebna je po tome što u rano proljeće prije cvate nego što lista, ima prekrasne ružičaste cvjetove.

Ravnatelj škole Tomislav Grbin naglasio je kako je na taj način kroz akciju posađeno 18 stabala : To je simbolično ali smo mi u ovih 18 godina posadili jedan mali parkić, to je mala šumica, to je ipak konkretan učinak naše manifestacije. Ovim ekološko-edukativnim akcijama  širimo ljubav prema ekologiji ali tako da djelujemo konkretno u lokalnoj sredini. U suradnji s urbo-ekolozima i ostalim stručnjacima želimo naš grad učiniti sretnijim i zadovoljnijim. Ove godine  ćemo u suradnji s Hotelijersko-ugostiteljskom školom i našom poznatom kulinarskom zvijezdom Renatom Kraljevom uljepšati sva događanja- istaknuo je na najavnoj konferenciji ravnatelj Grbin.

Na niz raznovrsnih zbivanja pozvao je i profesor Ivica Antić koji s učenicima priprema glazbeno-scenski dio 18. Eko-dana. Središnje kulturno-zabavno zbivanje bit će predstava u četvrtak 2. Svibnja u Kazalištu lutaka od 19,30 sati u kojoj će sudjelovati i učenici iz gimnazije Jurja Barakovića: Bit će to simpatična pučka farsa s motivima iz ovogodišnjih Eko-dana, s multimedijskim rješenjima, a tu su meni pomogli naši nadareni učenici Dorian Dukić i Petar Kevrić . Ja sam njima bio desna ruka, a ne oni meni – u šali je kazao prof. Antić.

Prof Edo Končurat, pokretač Eko-dana, od zanimljivijih zbivanja izdvaja radionicu Kemija hrane u petak, 3. Svibnja gdje će od 10 i 30 sati u školi u radionici za učenike 7. I 8.razreda osnovne škole oni pokazati kako se može istraživati hrana u kemijskom smislu. Vezano za to, u četvrtak prof dr Valerije Vrček, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu gostuje u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice gdje će održati predavanje Plastika i prehrana, od 18 sati - najavljeno je u Prirodoslovno-grafičkoj školi. 

 Detaljan program 18. Eko-dana koji traju od 29. travnja do 3. svibnja možete naći na stranicama škole.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.