Hrvatski radio

Radio Zadar

U 7 godina krize prepolovljen zadarski građevinski sektor

08.01.2016.

11:10

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U posljednjih 8 godina u zadarskom građevinarstvu izgubljeno je 1 800 radnih mjesta, a udio građevinarstva u zadarskom gospodarstvu je gotovo prepolovljen. Za njegov oporavak nužne su investicije kojih i dalje nema tako da ovaj sektor čini se i dalje čeka teško razdoblje.

 

1989 godine u sektoru građevinarstva bilo je zaposleno 4 200 radnika. Sredinom 90-tih propašću velikih zadarskih građevinskih tvrtki počinje prva kriza koja je 97/8 dosegnula dno kada je u zadarskom građevinskom sektoru bilo zaposleno tek 1 300 radnika. Građevinarstvo se ipak prilagodilo, osnovale su se nove tvrtke, a Zadar je potom postao veliko gradilište. Sektor se oporavio te je 2007 zapošljavao 3 500 radnika. Taj uzlet prekinula je gospodarska kriza koja ga je opet gurnula prema dnu. 7 godina poslije zadarsko graditeljstvo zapošljava 1 700 radnika:

Treba reći također da je i značaj graditeljskog sektora u ukupnom županijskom gospodarstvu također skroman . Da je kroz ovih 7 godina krize zapravo udio graditeljskog sektora u strukturi županijskih prihoda spao s gotovo 13 posto iz 2008., na svega 7 posto u 2014. godini.

Tako su prihodi građevinara s milijardu i pol kuna 2008. spali na 826 milijuna 2014. godine kaže direktor zadarske Gospodarske komore Denis Ikić. Kako bi opet doživjelo uzlet potrebne su investicije, ali i povoljniji krediti kaže pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija:

Zadar kao i drugi gradovi diljem Hrvatske vape za investicijama. Potreba za poslom tih tvrtki itekako postoji, ali njima su potrebni kvalitetni dugoročni krediti i u tom smislu ove promjene koje se sad najavljuju na nivou kreditiranja kompletnog gospodarstva posebno građevinskog sektora su dobrodošle. Nadamo se da će nova Vlada u tom smislu prije svega favorizirati taj građevinski sektor s povoljnim kreditima.

Nešto bolje iskustvo imaju obrtnici. Predsjednik zadarskog Ceha za graditeljstvo Dinko Adžić:

Koncem protekle godine i u čitavoj protekloj godini se osjetilo neko poboljšanje ili početak malo više radova, makar obrtničkih, završnih, rekonstrukcija, adaptacija iako novih objekata po građevinskoj dozvoli ima jako malo.

Promjena je to na bolje u odnosu na prije dvije tri godine kada su brojni obrtnici iz tog sektora zatvorili obrt - kaže Adžić. Od ove godine i nove Vlade i građevinarci stoga puno očekuju. A ne treba zaboraviti kako je građevinski sektor pokretač razvoja gospodarstva jer uz sebe veže brojne druge industrije i djelatnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.