Hrvatski radio

Radio Zadar

U ACI marini u Šimunima prikupljene znatne količine otpada

20.05.2023.

15:18

Autor: Radio Zadar

Akcija Plava čistka u ACI marini u Šimunima

Akcija Plava čistka u ACI marini u Šimunima

Foto: ACI / Radio Zadar

Još jedna velika akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja ovog je vikenda održana u Šimunima na otoku Pagu. Ovom akcijom obuhvaćeni su turistički najfrekventniji lokaliteti samoga mjesta, među kojima je i ACI marina Šimuni, kao jedna od domaćih marina koja se posebno ističe prirodnim okruženjem. Akcija čišćenja okoliša pod nazivom „Plava čistka“ rezultirala je prikupljanjem znatne količine otpada, ponajviše mikroplastike, za što su u konačnici zaslužni brojni članovi lokalne zajednice i volonteri. Akciji su se priključili i djelatnici ACI marine Šimuni koji su taj način nastavili tradiciju brige o čistoći mora i okoliša koju najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d., provodi kroz sve jedinice svog sustava - priopćili su iz ACI-ja.

Akcija Plava čistka u Šimunima

Akcija Plava čistka u Šimunima

Foto: ACI / Radio Zadar

Mnogobrojni članovi lokalne zajednice, ronioci te volonteri okupili su se u ACI marini Šimuni, smještenoj na zapadnom dijelu otoka Paga, u Maunskom kanalu. Značajan doprinos samoj akciji pružio je i ACI d.d. kao najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ali i nacionalni predvodnik u očuvanju čistoće mora i podmorja. Hvalevrijednu „Plavu čistku“ organiziralo je Ribolovno društvo „SRD Sipa-Kolan“ pod pokroviteljstvom Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, a samom događaju pridružili su se Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d., Ante Fabijanić, gradonačelnik grada Paga te Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga. Uz „Plavu“ je održana i „Zelena čistka“ u organizaciji Mjesnog odbora, zahvaljujući kojoj je i kopneni okoliš ponovno postao čist. 

Uz ronioce i brojne volontere, značajan doprinos ovoj vrijednoj akciji pružio je i šesnaestogodišnji Kristijan Gligora, najmlađi podvodni istraživač u Hrvatskoj, koji je poznat upravo po tome što je otkrio nekoliko podvodnih arheoloških lokaliteta, kao što su antička riva na obali Girenice te antički brod kod otoka Mauna - navodi se uz ostalo u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.