Hrvatski radio

Radio Zadar

U Benkovcu otvorena izložba i predstavljena monografija 112. brigade

04.08.2018.

12:09

Autor: HRT centar Zadar / Udruga branitelja 112. brigade

foto: Udruga branitelja 112. brigade HV

foto: Udruga branitelja 112. brigade HV

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja 23. obljetnice VRO Oluja u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac otvorena je izložba fotografija, dokumenata i novinskih izvješća te predstavljena monografija 112. brigade HV Zadar.

Čestitajući nazočnima Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja izložbu i predstavljanje knjige otvorio je benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić.

 

Stradanja, progonstva i povratak u Benkovac

-Tko zaboravi svoju povjest nema budućnosti, a na nama je da generacijama koje dolaze prenosimo istinu o Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države, rekao je gradonačlnik Bulić, podsjetivši kako je hrvatski narod iz  iz Benkovca i benkovačog  kraja preživaljavao i preživio  teške trenutke velikosrpske okupacije, ubojstva i progonstva, ali  i pobjednički povrataka u svoje domove.

Nazočni su potom minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima 112. brigade kao i svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. U sklopu izložbe koju je postavio profesor Marijan Maroja posebno mjesto zauzimaju fotografije 74 poginula i dva nestala pripadnika 112. brigade.

Izložba je pokušaj predstavljanja borbenog puta slavne zadarske brigade od osnivanja 28. Lipnja 1991. do zapovijedi o demobilizaciji 24. prosinca 1995. Godine, kada završava njezin ratni put. Uz fotografije koje idu kronološki tu su i novinski izvještaji koji će posjetitelja vratiti u vrijeme Domovinskog rata. - Četiri su ključna trenutka koja smo željli naglasiti, a to su Obrana Zadra rujan-listopad 1991., oslobađanja brda Križ u svibnju 1992, akcija Maslenica 1993 i operacija Oluja, kolovoz 1995., pojasnio je Maroja.

Istinito o ratnim događanjima

O monografiji 112. Brigada od dragovoljačkih odreda do Međunarodnog priznanja RH, koja je prvi put predstavljena 15. siječnja  ove godine u Zadru u povodu  obilježavanja 25. Obljetnice akcije Maslenica, govorili su autori Duško Nikitović i Marko Čulina, te urednik monografije Nedjeljko Jusup. On je podsjetio da se u monografiji na 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata u 10 poglavlja kronološki opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa.

Vrijednost monografije su dokumenti i činjenice , faktografija o istinitim ratnim događajima, a autori ih iznose kronološki, bez iznošenja subjektivnih doživljaja. Dakle, naglasio je Jusup, ne radi se o momoarskom štivu, impresijama niti o ratnom dnevniku autora pukovnika Marka Čuline, prvog ratnog zapovjednika i pukovnika  Dušana Nikitovića ratnog  načelnika 112. brigade.

-Na početku smo imali volju, odlučnost, hrabrost i zajedništvo. Samo nismo imali naoružanje, a trebalo se suprostaviti, ne samo paravojnim postrojbama pobunjenih Srba nego i 4. vojnoj sili u Europi, što je tada bila tzv. Jna, podsjetio je Nikitović  navodeći riječi genarala Ante Gotovine otisnute na koricama monografije: “Da nije bilo hrabrih branitelja grada  grada Zadra, te 1991. Godine ne bi kasnije mogli obraniti Hrvatsku i u konačnici izvojevati pobjedu u Domovinskom ratu operacijom Oluja”.

Pobjeda u drugom poluvremenu

Marko Čulina je govorio o političkoj situaciji i okolnostima u kojima se stvarala brigada. Podsjetio na pokušaj atentata na prvog predsjednika HDZ-a Dr. Franje Tuđmana, kada još nije bio izabran za predsednika države. U Benkovcu je tada egzistirao jaki garnizon sa 182. Motoriziranom brigadom, koja je postala udarna igla protiv Zbora narodne garde tek u nastajanju. To je bila udarna postrojba udarnog Kninskog korpusa, a za vrijeme napada najprije na Kruševo i Jasenice, a krajem rujna i početkom listopada za vrijeme najžešćih napada na mjesta u Ravnim kotarima i na sam grad Zadar, izravno je zapovjedao tadašnji načelnik stožera 9. Kninskog korpusa zloglasni Ratko Mladić, koji je na svojoj okrutnosti zaradio čin generala da bi poslije za nagradu bio poslan da bude zapovjednik vojske bosanskih Srba u ratu u BiH u ratu od 1992. pa nadalje, podsjetio je Čulina.

-Pravo je čudo da smo u takvim uvjetima, kada je i najveći dio srpskog stanovništva digao pušku na svoje susjede i svoju državu uspjeli sačuvati i obraniti grad Zadar kao i komunikaciju Paški most - Ražanac - Zadar koja je bila od vitalnog značenja ne samo za Zadar  nego za cijelu južnu Hrvatsku uključujući Dubrovnik i Južno bojište. To je, rekao je Čulina, bilo prvo poluvrijeme u kojem smo uspjeli preživjeti i nanositi znatne gibutke neprijtelju u svojoj zoni odgovornosti da bi, nakon kratkog odmora, u drugom poluvremenu kao naši vatreni u nogometu, nakon brzih akcija kao u Maslenici, Medačkom džepu, Bljesku i konačno u Oluji, visokim rezultatom porazlili neprijatelja, slikovito je Marko Čulina. To nam je otvorilo put da je dvadesetak godina stvaranja naše mlade države postanemo članovi UN-a, NATO-a i Europske unije, što nam je bio san te 1991. Ista generacija branitelja i građanstva doživjela je da u ovih  20-tak godina dobije neravnopravnu utakmicu protiv neprijtelja i postane važan međunarodni čimbenik, a sve to je rezultat sloge, zajedništva i domoljublja. Kamo sreće kad bi danas imali barem dio tog zajedništva i zanosa koji nas je krasio na početku stvaranja i obrane idržave, zaključio je Marko Čulina. Recimo još na kraju da će izložba o 112. brigade u Gradskoj knjižnici Benkovac, prema riječima ravnatelja Mile Marića,  biti otvorena do kraja kolovoza, a potom će se, najavio je Marijan Maroja,  nastaviti i redom upriičiti u svim osnovnim školama diljem Zadarske županije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.