Hrvatski radio

Radio Zadar

U Benkovcu učionica s robotom,a u V. Vlatkoviću servis hibridnih vozila

05.11.2015.

10:10

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strukovne škole sve više se prilagođavaju potrebama tržišta rada. Zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića modernizira svoje programe za automehatroničara i autoelektričara, a Srednja škola kneza Branimira u Benkovcu programe za rad u metalnoj industriji.

  Osim učenika, koristi će imati i poduzetnici u spomenutim djelatnostima. 

  Nakon stručne izobrazbe u Njemačkoj, nastavnici škole Vice Vlatkovića i kneza Branimira dobili su certifikate za rad na hibridnim i električnim vozilima - 2. razine. Škole su prve u ovom dijelu Europe s ovakvim certifikatima. 160 učenika škole Vice Vlatkovića će tako u drugom polugodištu već dobiti nova znanja o servisiranju električnih i hibridnih vozila. 

   Obuka će početi već u drugom polugodištu, 160 učenika u ove tri škole će dobiti znanja vezana za servisiranje električnih i hibridnih vozila, jer nitko ne može prići takvom vozilu ako ne zna raditi s njim, oni su pod visokim naponom i predstavljaju smrtnu opasnost . U Njemačkoj kada se dogodi  prometna s hibridnim ili električnim  vozilom, ne smiju mu prići ni hitna ni policija ni vatrogasci dok ne dođe ovlašteni serviser, rekao nam je ravnatelj Tihomir Tomčić.

  Profesori Srednje škole u Benkovcu će zahvaljujući izobrazbi u Njemačkoj i novcima iz EU socijalnog fonda sudjelovati u stvaranju Edukacijsko CNC obradnog centra u školi - kaže nam ravnatelj Ivan Pernar.

    Škola želi osnovati Edukacijsko CNC obradni centar - jedna učionica s robotom i CNC strojevima. Planirano je da najprije edukaciju prođu profesori strojarske i graditeljske grupe predmeta - 420 sati, kroz 7 seminara. Cijena centra je 50-ak tisuća eura . Nakon edukacije učenici će moći izravno ići u proizvodnju i biti konkurentni na tržištu rada u metalnoj industriji. Tako učenike pripremamo za nama blisko okružje - tvrtke LTH i HTLC , ali i za europsko tržište.

  Osim modernizacije programa u matičnoj školi, škola Vice Vlatkovića ide i korak dalje s dobivenim ceftifikatom: organizirat će seminar za rad na hibridnim i električnim vozilima, i to za nastavnike iz hrvatskih strukovnih škola, te za sve servisere i poduzetnike koji žele ući u ovaj segment automobilske industrije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.