Hrvatski radio

Radio Zadar

U Biogradu o Hirošimi

09.10.2013.

10:29

Autor: AP

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Biogradu danas gostuje Takashi Teramoto, preživjeli iz napada atomskom bombom na Hirošimu.

U Biogradu danas gostuje Takashi Teramoto, preživjeli iz napada atomskom bombom na Hirošimu. O svom strašnom iskustvu govorio je u biogradskoj Osnovnoj školi. U današnje vrijeme sve se zna o zastrašujućoj razornoj snazi atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki, no to znanje ne može se usporediti sa strahotnim iskustvom kojeg nitko od nastradalih u Hirošimi i Nagasakiju nije očekivao.

"Moramo se ujediniti u zajedničkoj želji i nadi a to je ostvarenje trajnog svjetskog mira" - kazao je gospodin Teramoto i uz pomoć prevoditeljice poručio: "Ja vjerujem da, kad što više ljudi posjeduje zajednički osjećaj da se to pretvori u veliku snagu. I vi i mi smo iskusili rat, naša boja kože je drugačija, drugi jezik koristimo, ali ono što nam je zajedničko, to je svakako to što mi obožavamo mir".

Takashi Teramoto je hibakusha, kako u Japanu zovu ljude koji su preživjeli atomski napad 6. kolovoza 1945. Imao je samo deset godina, eksplozija ga je dočekala kod kuće, kilometar od epicentra. Spremao se napisati pismo prijatelju koji je bio ostao na selu gdje su djeca bila evakuirana. U kući je bio s majkom - prevodi Kazuko Kono…..

" ...onda se pojavio taj bljesak…poslije toga majku više nisam vidio. Preminula je 10-tak dana poslije. "

Spasila ga je susjeda koja ga je iznijela iz ruševina I pokrila da ga zaštiti od prljave crne kiše koja je počela padati . Susjeda je umrla od posljedica opeklina. Smrt je bila svakodnevica. Lice žene ispod ruševina kojoj su se micale samo oči I danas mu se pojavljuje u snovima. bila je živa spaljena. Usprkos bolnom iskustvu gospodin Teramoto neumorno svjedoči u nadi, kako kaže, grada Hirošime - a to je nuklearno razoružanje i trajni svjetski mir:

" I uvijek govorim kako revanšizam neće uroditi ničim. Mržnju moramo pretvoriti u prijateljstvo i na taj način htio bih barem malo pridonijeti ostvarenju tih ciljeva "

Kao jedina zemlja žrtva atomske bombe, japanska Vlada svake godine u svijet šalje preživjele nakon napada atomskom bombom, koji stranim zemljama svojim iskustvima svjedoče kao posebni izaslanici za svijet bez nuklearnog oružja.

O porukama T.teramota - još u prilogu Anite Perica...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.