Hrvatski radio

Radio Zadar

U Biogradu svi stradalnici stambeno zbrinuti

06.10.2015.

12:00

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi stradalnici Domovinskog rata s područja grada Biograda koji su imali pravo na to, od danas su stambeno zbrinuti. Ministar branitelja Predrag Matić predao je ključeve novih 18 stanova stradalnicima koji su na dovršetak izgradnje zgrade čekali 8 godina.

Jadranka Birkić i Žarko Kruneš dvoje su od 18 stradalnika Domovinskog rata koji su danas u Biogradu dobili ključeve novog stana.

Vlada je u izgradnju uložila 6 200 000 kuna, a grad Biograd snosio je troškove ulaganja u zemljište i infrastrukturu. Presretni smo, kazali su Birkić i Kruneš kojima je nove ključeve uručio ministar branitelja Predrag Matić istaknuvši kako od danas u gradu Biogradu više nema stradalanika koji nisu stambeno zbrinuti.

Eto jedva smo dobili ovo. Unatoč kreditu koji me čeka za narednih 20 godina, ali sam presretan, troje djece i žena - govori Žarko Kruneš.


Bila sam podstanar u Gradu Zadru 19 godina dok sam radila. Sad sam se vratila u Biograd u roditeljsku kuću. Nije bilo stanova za samce pa je malo veći, 52 kvadrata. Nadam se da ću doživjeti kraj otplate kredita.
 - kaže Jadranka Birkić, 40-postotni invalid. 

Jako sam ponosan što smo danas ovdje u Biogradu i u prilici podijeliti 18 ključeva 18-orici hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koji trajno rješavaju svoje stambeno pitanje. Jako sam ponosan i pohvaljujem i gradonačelnika Grada Biograda jer Biograd je jedan od rijetkih gradova koji više nema neriješenih slučajeva stambenog zbrinjavanja svojih branitelja iz Domovinskog rata. Evo 18 stanova , 18 predivnih priča, 18 stanova za Dan obrane Grada Zadra - izjavio je ministar branitelja Predrag Matić.

Zašto je izgradnja potrajala punih 8 godina pitali smo biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza : 

               Pa bio je problem do Ministarstva jer država nije imala sredstava, trebalo je po čitavoj državi graditi te stanove, ali mi smo svu projektnu dokumentaciju bili pripremili i evo napokon smo to sve riješili...navodi Knez ističući kako je danas velik dan za grad Biograd i sve branitelje. 

Još 10-ak braniteljskih obitelji na području grada Biograda ima pravo na poboljšanje stambenih uvjeta,  njih ćemo zbrinjavati u narednom razdoblju, najavio je ministar Matić. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.