Hrvatski radio

Radio Zadar

U Cerovačkim špiljama o učinkovitijem upravljanju speleološkim objektima

24.05.2022.

09:18

Autor: HRT Radio Zadar

arhivska fotografija

arhivska fotografija

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

U sklopu obilježavanja Europskog dana parkova, u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje u općini Gračac, bit će predstavljen projekt „Učinkovitije upravljanje speleološkim objektima Republike Hrvatske kroz održavanje i nadogradnju sustava CroSpeleo kao dijela Informacijskog sustava zaštite prirode". 

Nakon uvodnog prtedstavljanja projekta čistit će se jama „Tučić ponor". Organizator je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Javnom ustanovom „Park prirode Velebit" i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.


Oko polovine površine Hrvatske pokriveno je specifičnim nadzemnim i podzemnim oblicima krša. Podzemni sustavi rezervoar su čak 70% zaliha pitke vode u Hrvatskoj. Osim toga, podzemni špiljski prostori pružaju ključno stanište za razne životinjske zajednice te čuvaju dokaze prošlog života, klime i geoloških procesa. U Hrvatskoj je trenutno poznato oko 10 000 speleoloških objekata, no pretpostavka je da ih je mnogo više. 
Javljanje Žane Morović Rudić

Podzemna staništa izuzetno su osjetljiva, podzemne vode krških područja karakterizira vrlo mala do nikakva mogućnost samopročišćavanja, a pod pritiskom su brojnih ugroza. Jednu od najvećih ugroza špiljskih staništa čini onečišćenje, odnosno korištenje speleoloških objekata kao divljih deponija otpada. 


Edukacijom i podizanjem svijesti javnosti, može se zaustaviti bacanje otpada u podzemlje, čime se doprinosi zaštiti špiljskih staništa i zaliha pitke vode. Kao dodatan pritisak, sve je očitiji i negativan utjecaj klimatskih promjena na špiljska staništa te stanje podzemnih voda.


Galerija
Cerovačke špilje, Foto: Žana Morović Rudić/HRT
Cerovačke špilje, Foto: Žana Morović Rudić/HRTCerovačke špilje, Foto: Žana Morović Rudić/HRT

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u suradnji sa speleološkim udrugama uspostavio je 2015. godine Katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske kao dio Informacijskog sustava zaštite prirode. Katastar objedinjava podatke o poznatim speleološkim objektima u Republici Hrvatskoj s ciljem očuvanja i zaštite ove posebnosti hrvatskog krša. U Katastru se trenutno nalazi 3401 speleološki objekt, a 721 je u fazi provjere prije dodjele katastarskih brojeva.


U procesu unosa podataka u Katastar u ovom trenutku sudjeluje 31 speleološka udruga te Hrvatski geološki institut. U sklopu Katastra, osim s prethodno navedenim učesnicima Katastra, uspostavljena je suradnja i s drugim dionicima koji imaju interes za pristup Katastru, poput Ministarstva unutarnjih poslova (uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava), Ministarstva hrvatskih branitelja (pronalazak i zbrinjavanje posmrtnih ostataka) te Hrvatske gorske službe spašavanja (planiranje različitih vježbi i akcija spašavanja ljudskih života).


U sklopu završenog četverogodišnjeg projekta „Povećanje učinkovitosti sustava zaštite prirode kroz uspostavu CroSpeleo baze podataka kao dijela Informacijskog sustava zaštite prirode“ uspostavljen je informacijski sustav CroSpeleo koji objedinjuje dosad sve obrađene podatke o speleološkim objektima, odnosno Katastar i Arhiv, a novim projektom „Učinkovitije upravljanje speleološkim objektima Republike Hrvatske kroz održavanje i nadogradnju sustava CroSpeleo kao dijela Informacijskog sustava zaštite prirode“ planiran je daljnji razvoj, održavanje i unos podataka u Sustav.


Osim daljnjeg unosa i unaprjeđenja kvalitete podataka te nadogradnje informacijskog sustava CroSpeleo, aktivnosti će adresirati problem otpada u speleološkim objektima te utjecaj klimatskih promjena na špiljsku faunu, uz jačanje suradnje dionika u zaštiti speleoloških objekata. Trajanje projektnih aktivnosti planirano je u razdoblju od 2022. do 2026. godine.


Ukupni troškovi projekta iznose 5.782.100,00 kn. Udio sufinanciranja projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 4.625.680,00 kn što čini 80% ukupnih troškova, u odnosu na sufinanciranje Ministarstva od 1.156.420,00 kn odnosno 20% ukupnih troškova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.