Hrvatski radio

Radio Zadar

U dva dana 10 kazni za opasno glisiranje

22.06.2022.

09:35

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

U cilju sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja opće sigurnosti na moru, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar poduzeli su proteklih dana niz mjera u nadzoru prometa na moru.


U posljednja dva dana zatekli su više plovila koja su glisirala uz obalu na udaljenosti manjoj od 300 metara. U ponedjeljak, kod prolaza Mali Ždrelac su plovilima upravljali 42-godišnji i 69-godišnji hrvatski državljanin, a kod otočića Karantunić u nedozvoljenom glisiranju zatečeni su državljanin Poljske u dobi od 56 i državljanin Slovenije u dobi od 44 godine te 72-godišnji hrvatski državljanin.


Nadalje, jučer su kod otočića Mišnjak zatečena 2 strana državljanina, državljanin Njemačke u dobi od 56 godina i mađarski državljanin u dobi od 50 godina, koji su plovilom glisirali u blizini obale, a u Srednjem kanalu dva hrvatska državljanina (40,37 godina) te jedan (hrvatski državljanin ( 47 godina)) kod otočića Karantunić.


Zbog počinjenja prekršaja iz domene Pomorskog zakonika svim prekršiteljima izrečene su novčane kazne.


Ponavljanje je majka znanja


Policijska uprava zadarska poziva i upozorava građane na pridržavanje odredbi Pomorskog zakonika i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača i ronilaca, a prema kojima je kupačima dozvoljeno udaljavanje, odnosno plivanje do ograde uređene plaže ili 100 metara od obale prirodne plaže, dok ronioci trebaju biti propisno označeni plutačom.


Posebno ukazujemo na zakonske odredbe prema kojima se brodovi i brodice prilikom plovidbe unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju približavati obali, i to:


- gliseri mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem istima nije zabranjeno glisirati;


- područja na kojima je gliserima zabranjeno glisirati, odnosno područja na kojima je brodicama dozvoljeno glisirati, te način njihova označavanja, određuje Lučka kapetanija;


- Kapetanija određuje područja na kojima je zabranjeno skijanje i područja na kojima je dozvoljena obuka skijaša i voditelja brodica na mlazni pogon, te način njihova označavanja.


PU zadarska upozoravamo nautičare da se strogo pridržavaju pravila sigurnosti plovidbe, posebice zabrane glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te da slušaju upozorenja za plovidbu i vremensku prognozu na propisanim VHF kanalima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.