Hrvatski radio

Radio Zadar

U eko-akciji na Plitvičkim jezerima sakupljeno 150 kilograma otpada

02.10.2022.

18:07

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

U 29. ekološkoj akciji Think Green u Nacionalnom parku Plitvička jezera prikupljeno je 150 kilograma raznovrsnog otpada, izvijestili su iz Ronilačkog kluba "Roniti se mora".


U jednodnevnoj akciji čišćeno je Prošćansko jezero, Matica i jezero Kozjak, a bilo je tu boca, bačva, limenih kanti od ulja i lakova, tri automobilske gume te odjeće za kupanje.


Tijekom akcije su u jezeru Kozjak fotogrametrijom snimana dva izdanka sedre na dubini od 15 metara pri čemu se određivala točna lokacija kako bi se moglo utvrditi gdje se točno prostire i u kakvoj je vezi s izdancima sedre na kopnu. Istovremeno, još jedan tim fotografa ronio je na drugoj lokaciji jezera snimajući podvodno okružje, floru i faunu, radi buduće javne promidžbe Plitvičkih jezera.


Akciju je organizirao Ronilački klub "Roniti se mora", uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographic Hrvatske i AqUA - Adriatic Underwater Academy.


U subotnjem izdanju te ekološke akciji sudjelovalo je 20 članova iz Ronilačkih klubova „Roniti se mora“ Zagreb i Šibenik, a 15 ih je zaronilo u jezera.


"Imali smo iznimnu čast roniti u prekrasnom i čistom Nacionalnom parku. S obzirom na višednevne padaline, u plićim dijelovima uz obalu bila je slabija vidljivost, no potopljena stabla i sedrene barijere u mliječnom jezeru dali su mistični efekt i dojam magične šume", jednoglasni je zaključak svih koji su u sklopu jučerašnje akcije ronili.


Ove godine održano je rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je prikupljeno više od 33 tone otpada, stoji u priopćenju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.