Hrvatski radio

Radio Zadar

U Gaženici s dva broda iskrcana vojna oprema američke vojske

06.05.2021.

12:54

Autor:

U Gaženici s dva broda iskrcana vojna oprema američke vojske

U Gaženici s dva broda iskrcana vojna oprema američke vojske

Foto: - / -

U sklopu priprema za vojnu vježbu „Immediate Response 21", u zadarsku luku Gaženica brodovima oružanih snaga SAD-a „Yuma" i Ujedinjenoga Kraljevstva „Hurst Point" dopremljeno je više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava.

Hrvatska u ovoj vježbi ima dvostruku ulogu - kao domaćin dijela vježbe te tranzitna zemlja. Dio opreme već je na poligonu Slunj, a dio privremeno u vojarni Mirko Vukušić u Zemuniku. Sama suradnja i rad s pripadnicima savezničkih vojski osigurava nam nevjerojatne mogućnosti za razmjenu iskustava, unaprijeđenje sposobnosti, podizanje razine interoperabilnosti prije svega u ovom dijelu snaga logističke potpore i pukovnije Vojne policije. Samim time dižemo sposobnosti svih postrojbi OSRH na jednu višu razinu za provedbu zadaća na području RH i u okviru NATO saveza, rekao je jutros u Gaženici bojnik Željko Vuk, glavni planer Oružanih snaga RH u toj vježbi. 

Bojnik britanskih snaga Daniel Cornwell istaknuo je koliki je značaj suradnje saveznika. Izvrsno je biti ovdje u Hrvatskoj i razmijeniti iskustva, te gradeći suradnju, biti što spremniji i sposobniji u budućnosti, istaknuo je bojnik Cornwell. 

"Immediate Response" dio je veće vojne vježbe "Defender Europe", u kojoj sudjeluje gotovo 30 tisuća vojnika iz 26 partnerskih zemalja predvođenih SAD-om. Cilj vježbe je povećati spremnost između američke vojske, NATO-a i partnerskih vojski, kako bismo zajedno bili spremni odgovoriti na svaku prijetnju. Cilj je također pokazati sposobnost SAD-a da služi kao strateški sigurnosni partner u regiji zapadnog Balkana i Crnog mora, dodao je brigadir američkih oružanih snaga Joshua Hirsch.

Obrambeno zajedništvo savezničke snage pokazat će od 17. svibnja do 2. lipnja na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, te na području Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.