Hrvatski radio

Radio Zadar

13:03 / 14.03.2022.

Autor: Filip Buzov

U Gradsku vijećnicu sutra se vraćaju zadarski vijećnici, škakljivih tema ne nedostaje

GV Zadar

GV Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Za sutra je sazvana sjednica zadarskog Gradskog vijeća, prva u ovoj godini. 15 - tak je točaka na Dnevnom redu, a za sada se najveća prašina podigla oko zahtjeva KK Zadra koji ovoga puta ne traži financijska sredstva iz proračuna, već suglasnost za podizanje kredita u iznosu od 3,7 milijuna kuna potrebnih za tekuće troškove. A iako nije na Dnevnom redu, iz zadarskog SDP najavljuju još jednu vruću temu po žurnom postupku, a vezano za sudbinu Doma županije.

Još se vuku repovi od posljednje i to izvanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj je, na samu staru godinu, izglasan novi proračun. Na prošlotjednom kolegiju gradonačelnik Branko Dukić donio je odluku o izmjeni proračuna zbog, kako je kazao, sanacije amandmanskog populizma i proračunskog neznanja.  Ne treba ponavljati, što se tu sve prekrajalo, ali smo stavljeni u situaciju aktivirati članak 46. Zakona o proračunu, prvenstveno zato jer grad mora odgovorno funkcionirati, a građani nesmetano ostvarivati svoje potrebe, zato je potrebno uravnotežiti proračun i učiniti ga održivim . - kazao je gradonačelnik B. Dukić. 
Reakcije vijećnika na ovaj potez gradonačelnika tako se očekuju, pogotovo u svijetlu još jedne u nizu odluke vezane za financije i KK Zadar koji ponovno traži pomoć grada. No pitanje je što će biti s tom točkom, gradski Odbor za proračun i financije tu nije dao zeleno svjetlo, a tu je i najava Ante Rubeše, vijećnika Akcije mladih, koji obnaša i ulogu predsjednika Nadzornog odbora u klubu. Naš stav je kako je ta točka predložena bez naše potpune suglasnosti, odnosno bez našeg znanja i na jedan jako nezgodan način plasirano u javnosti, stoga ćemo mi tražiti da se ta točka makne s Dnevnog reda - kazao nam je A. Rubeša.  
A dok je KK Zadar već dugo politička tema oko koje se lome koplja u gradu, od nedavno je to i zgrada Doma županije na rivi. Burne reakcije djela javnosti i vijećnika zabilježene su nakon najave kako bi ta atraktivna zgrada mogla završiti u rukama zadarske Nadbiskupije. Kao što je poznato, predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, u ime kluba SDP-a poslao je Gradskom vijeću na glasanje Prijedlog zaključka kojim se Vladi RH predlaže darovanje ove Gradu Zadru. Gradonačelnik nije dao svoje mišljenje i samim time prijedlog kao takav nije mogao doći na Dnevni red, ja ću danas iskoristiti poslovničke mogućnosti i tražit ću da se ta točka uvrsti po hitnom postupku, potpise sam već skupio i danas ću uputiti u proceduru - kazao nam je SDP-ov D. Radeta

Neke najave govore kako će u fokusu vijećnika biti i točka o prodaji gradske nekretnine i poslovnih prostora u samoj blizini Poliklinike. Riječ je bivšem prostoru HAK-a, stigla je nova procjena, no neki vijećnici su stava kako bi taj prostor trebao ostati javni.


najava sjednice GV Zadra