Hrvatski radio

Radio Zadar

U Hrvatskoj 763 novih pozitivnih, a 38 je osoba preminulo

16.01.2021.

11:10

Autor: RZD

foto: Marko Dimić / Pixsell

foto: Marko Dimić / Pixsell

Foto: - / -

Markotić je istaknula da pada broj oboljelih i da to puno znači i za bolesnike jer mogu dobiti bolju skrb, ali i za zdravstvene djelatnike koji su bili pod velikim pritiskom. Napominje da su još uvijek zimski mjeseci te da treba čekati još najmanje do početka ožujka za jenjavanje pandemije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, izjavila je u "Intervjuu tjedna", emisiji Hrvatskog radija, da se koronavirus u proteklih godinu dana jako raširio po cijelom svijetu. Govorila je i o epidemiološkoj situaciji u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa, cijepljenju, mutantima virusa i epidemiološkim mjerama. 

Markotić je istaknula da pada broj oboljelih i da to puno znači i za bolesnike jer mogu dobiti bolju skrb, ali i za zdravstvene djelatnike koji su bili pod velikim pritiskom. Napominje da su još uvijek zimski mjeseci te da još najmanje treba do početka ožujka da vrijeme bude nešto toplije jer je ovo vrijeme koje pogoduje kapljičnim bolestima.

Naglasila je da je mnogo faktora koji utječu na širenje virusa, ali i da se određenje promjene događaju i u njemu. Važni su i naseljenost određenih područja i starost osoba koje su izložene infekcijama. 

- S druge strane svjedočimo da dok je situacija jako teška nitko ne propituje mjere. Onog trenutka kada se vidi da situacija popušta i pada broj inficiranih i broj umrlih, odmah se počnu propitkivati i mjere i oni koji donose mjere. Vidjeli smo i u drugim državama koje su si dopustile malo više opuštanja da je situacija ponovno loša, uz prodor virusa koji se brzo širi, kazala je i dodala da je u mentalitetu ljudi vidljivo i to da su spremni na opuštanje čim vide da je situacija nešto bolja. 

Postoje određene struke, djelatnosti, koje su nažalost više pogođene ovim zatvaranjem. Jedan dio njih je uspio naći alternativu da na neki način, ako ništa, preživi, a jedan dio ne uspijeva, kaže Markotić i dodaje "nema ništa što nema svoju cijenu.

- I kada uzimate lijek, on će vas u većini slučajeva izliječiti i zaštititi. Ali može imati i nuspojave, štetna djelovanja. Pa čak i kada znate da određeni lijek ima veća štetna djelovanja, uzet ćete ga jer će vam on spasiti život, a pristajete na onaj dio gdje će taj lijek izazvati neke posljedice po vas, koje mogu biti možda i trajne, kazala je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.