Hrvatski radio

Radio Zadar

U Hrvatskoj izborna šutnja, u inozemstvu počelo glasovanje

07.11.2015.

08:14

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora, danas i sutra do zatvaranja birališta na snazi je izborna šutnja. U inozemstvu se glasuje 2 dana u 48 zemalja na 114 biračkih mjesta.Najviše aktivno registriranih birača za glasovanje u inozemstvu je u BiH, više od 21.-ne tisuće.

U Njemačkoj oko 6 tisuća, a u Srbiji je registrirano manje od dvije tisuće birača.

Izbori u dijaspori već su počeli. Najprije u Australiji - u Canberri, Melbourneu i Sidneyu, a posljednji će glasovati zapad Sjedinjenih Država, Los Angeles. Otvorena su birališta i u Bosni i Hercegovini. 

Iako ne postoje sankcije za kršenje šutnje, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva stranke i kandidate da šutnju poštuju. Pozivam sve izborne sudionike da se suzdrže od bilo kakvih izjava i aktivnosti koje bi predstavljale nastavak izborne promidžbe, a medije da takve izjave, ako ih bude, ne objavljuju, poručuje Hrvatin.

Svjestan je da će na društvenim mrežama biti određenih rasprava i kontakata i da DIP to ne može zabraniti, no poziva da se pritom raspravlja etički, na način koji ne vrijeđa prava drugih i poštuje privatnost osoba koje ne žele dobivati određene poruke. Poziva i da se birače poštedi SMS poruka.

I tužno je i smiješno kad upozoravate, a ne možete poduzeti ništa osim javne osude nečijeg djelovanja. Međutim, najsnažnija je osuda javnosti, birača koji u nekim situacijama, u posljednju trenutak, mogu promijeniti mišljenje i kažnjavati onoga tko kriši izbornu šutnju, ističe predsjednik DIP-a.

Izbore će nadgledati 13 tisuća promatrača, a mjesta za manipulaciju listićima, tvrde u Državnom izbornom povjerenstvu, nema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.